“Населення України становить 37 мільйонів чоловік” – Дубілет

У Кабміні оприлюднили дані про чисельність населення в Україні станом на грудень 2019 року. Згідно з новою методикою підрахунку населення, кількість жителів України зменшилася на 11 мільйонів чоловік. Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що чисельність населення України зараз складає 37 млн 289 тисяч осіб.

За словами Дубілета, озвучена цифра не зовсім точна. “На жаль, ця цифра не включає людей, які постійно проживають за кордоном і на окупованих територіях. Це і кількість людей, які фізично знаходяться на території України станом на 1-е грудня 2019 року”, – пояснив міністр.

Розподіл за статтю згідно з даними підрахунку: 20,01 млн жінок, 17,28 млн чоловіків. Немає жодного регіону країни, де кількість чоловіків перевищує кількість жінок. Кабінет міністрів України також опублікував інформацію про вікову структуру населення України.

Діти (до 14 років): 15, 4% – 5 млн 756 тисяч осіб.

Люди раннього працездатного віку (від 14 до 24 років): 9,6% – 3 млн 584 тисячі чоловік.

Населення основного працездатного віку (від 24 до 54 років): 44,1% – 16 млн 458 тисяч осіб.

Люди зрілого працездатного віку (55-64 років): 14,1% – 5 млн 243 тисячі чоловік.

Люди похилого віку: 16, 8% – 6 млн. 248 тис.

У подальших планах Кабміну вже до лютого 2020 року одержати дані про фактичне населення на рівні областей і районів, а вже в березні від Регіонів буде отримана інфорамція про вікову структуру населення. А вже в серпні 2020 року вся отримана інформація буде звірена з національними базами даних.

За словами топ-чиновників максимальне відхилення від реальних даних становить не більше 2, 86% при використанні різних методів оцінки населення. Дубілет підкреслив, що традиційна методика вже давно застаріла. Також він розповів про методи демографічного дослідження, які провів Кабмін в 2019 році. “Перший метод – дані мобільних операторів. Що ми зробили? Взяли дані за кількістю абонентів кожного оператора, всі вони були анонімними. Взяли дані за 2 місяці і виключили дані, які були онлайн менше місяця. Так ми переконалися, що це реальні люди, які знаходяться на цій території. Також ми виключили з них модемні пристрої. Є модеми, машини, свч, холодильники в яких стоять сім карти. Ми такі дані виключили. А далі ми провели масштабне соціологічне дослідження у яких груп населення за віком та регіонах скільки мобільних телефонів. Наступне – ми додали до цих даних дані з реєстру юних українців і пенсіонерів. Тому що серед дітей до 14 років і людей похилого віку кількість мобільних телефонів дуже нерівномірна і низька. Коли ми скомбінували ці дані, ми вийшли на певне число”.

Однак, відзначимо, що дані Кабміну не збігаються з цифрами Державної служби статистики. Станом на 1 грудня 2019 року, чисельність населення в Україні склала трохи більше 41,9 млн осіб. За даними відомства, в це число увійшли всі громадяни, які не покидали країну на термін більше 12 місяців.

Відзначимо, що останній всеукраїнський перепис відбувся у 2001 р.Населення України тоді складало 48 млн 457 тис. З тих пір перепис постійно переносили.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ