Дорогі машини, квартири, політика. На що Максим Микитась витрачав свій статок

Екс-депутат Верховної ради і колишній співвласник однієї з найбільших в країні будівельних корпорацій Укрбуд Максим Микитась багато чого досяг у будівельному бізнесі. І багато втратив

Максим Микитась був одним з наймолодших в Україні власників будівельних компаній. Він не входить у рейтинг 100 найбагатших співвітчизників за версією НВ і інвесткомпанії Dragon Capital, але останні кілька місяців є постійним героєм новин.

Микитась народився в 1980 році в місті Прип’ять Чорнобильського району Київської області в родині енергетиків, а через 17 років переїхав з родиною до Києва.

У будівельний бізнес Максим Микитась потрапив у 2007 році, коли став генеральним директором і директором будівельних організацій Укрбудмонтаж і Київсоцбуд. А через три роки — в 2010 році призначений президентом Державної будівельної корпорації Укрбуд. Всіма проектами під парасолькою держкомпанії займалася приватна організація — Укрбуд Девелопмент, якою володів Микитась. Менш ніж за 10 років девелопер зміг побудувати понад 1 млн кв м житла, а до кінця 2019 року на різних етапах будівництва перебувало 25 житлових комплексів. Високі темпи будівництва зробили Укрбуд Девелопмент однієї з найбільших будівельних компаній столиці, яка поступалася тільки Київміськбуду. Крім будівництва житлових будинків, корпорація займалася будівництвом об’єкта Укриття-2 на Чорнобильській атомній електростанції.

Через чотири роки Микитась вирішив будувати політичну кар’єру. У 2014 році він пройшов до Київської міської ради та увійшов до складу партії Удар-Солідарність. Під час позачергових виборів девелопер був обраний до Верховної Ради за мажоритарним округом 206 у Чернігівській області, підтримку йому надавав БПП. Микитась зумів перемогти соратника Ігоря Коломойського — Геннадія Корбана в кампанії, яка була названа однією з найбрудніших у ті роки.

Повторити такий успіх в 2019 році йому не вдалося. Після цього у екс-парламентаря почалися проблеми.

В кінці червня минулого року Антимонопольний комітет України (АМКУ) наклав штраф за 56 млн грн на Північно-український будівельний альянс і Спецбуд-Плюс, які входять в Укрбуд, за змову в тендері на реконструкцію Шулявського шляхопроводу. На початку травня 2019 року АМКУ оштрафував ці ж дві компанії на 150 млн грн за змову в тендерах на реконструкцію Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова та гімназії ім. Бойченка. Компанії оскаржують рішення комітету.

В середині квітня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро затримали генерального директора компанії Укрбуд Девелопмент Олега Майбороду, колишнього командувача Національної гвардії України Юрія Аллерова і оцінювача Алісу Грищук. Їх підозрювали в махінаціях з власністю Національної гвардії. Через два дні Майбороду відпустили за рішенням Шевченківського районного суду. Пізніше у цій справі затримали й самого Максима Микитася.

Усы ці проблеми позначилися на будівництвах. Все літо роботи на майданчиках компанії практично не проводилися, а вже восени Микитась заявив, що продав свою частку в компанії Укрбуд Девелопмент співвласнику ресторанної мережі Tarantino Family Дмитру Федотенкову. Грошей для добудови всіх об’єктів у власників не було, тому вони звернулися до конкурентів. Добудувати всі будинки Укрбуду погодився Інтергал-Буд в обмін на гарантії безперешкодного введення житла в експлуатацію. Але всі майданчики в результаті передали іншому забудовнику — компанії Київміськбуд, яка зараз проводить їх аудит.

Що стало причиною банкрутства Укбуду? Генеральний директор компанії Укрбуд Девелопмент Олег Майборода натякає, що гроші з компанії виводилися. Микитась, за інформацією Олега Майбороди, став першим в Україні власником автомобіля Lamborghini Urus (З номером року народження Микитася), вартість якого становить близько $700 тис. У бізнесмена є броньований Майбах — за $600 тис. І Aston Martin — за $300 тис.

Екс-депутат любить розкіш. За даними декларації Микитася за 2018 рік, його колекція налічує 22 пари годинників Rolex, Girard Perregaux, Breguet, Jaeger LeCoultre, Franck Muller та ін. Дружині колишнього депутата Наталії Микитась належить 17 ювелірних прикрас — від браслетів до перснів з діамантами. У пари 12 земельних ділянок у Києві, Київській області та Чернігові, п’ять житлових будинків у столиці і області, п’ять квартир.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ