Максимум, який може витримати Україна – середина травня, – соціолог Головаха про карантин

В Україні до 24 квітня оголошений карантин. Однак його можуть продовжити, якщо пандемія коронавірусу не піде на спад. Однак соціолог Євген Головаха застерігає українську владу від такого кроку.

“Карантин в такій формі, як зараз, до літа продовжувати не можна. Просто не можна, тому що загине весь малий і середній бізнес. Думаю, максимум, який може витримати Україна, – це середина травня. Далі потрібно поступово скасовувати карантин. І то, втрати будуть величезні”, – заявив Головаха в коментарі LB.ua.

За його словами, якщо карантин продовжиться, то Україна може повернутися у 90-ті роки, коли в нас було безробіття. А це може призвести до масових протестів та зростання рівня злочинності.

“Ось чому я побоююся довгого карантину. Тому що двічі пережити 90-ті – це, я вам скажу, непросто. Ми й з перших 90-х вийшли з великими втратами”, – відзначив Головаха.

Він нагадав, що тоді 96% українців називали себе незаможними. Зараз таких не більше 30%. Однак 55% українців заявили, що не мають збереження, щоб понад місяць пробути на карантині.

“Карантинні заходи не можуть тривати нескінченно. Для влади це, звичайно, зручно, але вони повинні розуміти, що наслідки будуть катастрофічними у загальному підсумку для них теж. […] Не можна нескінченно тримати людей на повідку. Тому нашій владі треба проводити дуже розумну політику. А вони, на мою думку, трохи впали в ейфорію від того, що вперше за всю історію України не вони винні в тому, що все погано. І відчули, що нарешті вони можуть комусь щось заборонити. Крім того, заборонити, обмежити – це поки єдиний ефективний захід, на яку наша влада здатна”, – додав соціолог.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ