В Україні подовжили карантин: які заборони діятимуть до 11 травня та що буде після

На засіданні Кабінету міністрів України 22 квітня вирішив подовжити карантин через поширення коронавірусу до 11 травня. Уряд також ухвалив низку постанов, які стосуються як карантину, так і боротьби проти COVID-19. У цій статті ми розповімо вам про обмеження, нові послаблення та яким бачать життя українців урядовці після закінчення карантину.

Карантин подовжено: що це означає

Кабінет міністрів подовжив карантин з огляду на моделювання аналітиків НАН України та дані МОЗ, які свідчать, що пік захворюваності може настати на початку травня. Так на засіданні рішення пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Після чого запропонував проголосувати за зміни до постанови №211, яка стосується карантину.

Рішення було ухвалене і це означає, що до 11 травня зберігаються практично всі обмеження, які діяли до цього. Зокрема залишилися під забороною прогулянки парками і скверами, заняття на спортивних майданчиках та інші послаблення, які розглядали раніше. До закінчення карантину раніше запровадженні заборони зберігаються.

Однак, уряд все ж запровадив деякі послаблення, які вже починають діяти. Відтепер дозволено перевезення в міському транспорті осіб, які виявили бажання бути донорами крові, а також залучати до роботи окремих категорій працівників без проходження обов’язкового профілактичного огляду, термін якого припав на період карантину.

Також замість обсервації, за прикладом європейських держав, в Україні запроваджуватимуть “розумну ізоляцію”. На практиці це означає, що для низки громадян буде запроваджено самоізоляцію з інструментом посиленого контролю за допомогою застосунку “Дія”. Схожа модель є в сусідній Польщі.

Чого очікувати після 11 травня

Прем’єр розповів про день виходу з карантину план виходу виходу України з карантину. Він містить 5 етапів.

“Стартову точку цього плану ми називаємо “День К”. Для його початку є дві умови. По-перше, якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюється або коливається в межах 5%. По-друге, лікарні заповнені пацієнтами з COVID-19 менш ніж на 50%”, – розповів Шмигаль.

В уряді сподіваються, що цей день настане 12 травня. Якщо все складатиметься оптимістично, то відтоді можуть відкрити парки та сквери, заклади торгівлі непродуктової сфери, частину об’єктів побутової сфери і запровадити інші пом’якшувальні заходи.

“Такі дії дозволять частині людей повернутись на роботу, покращать емоційний стан українців та дадуть старт розігріву економіки”, – наголосив прем’єр..

Коли запустять громадський транспорт

В інтерв’ю РБК-Україна Шмигаль заявив, що пасажирські перевезення в середині країни не відновлять раніше 11 травня.

“Транспорт, скоріше за все, буде запускатися поетапно. Тобто спочатку – полегшення обмежень функціонування міського транспорту, але за певних умов та соціальної дистанції. Потім перейдемо до міжміського, аж потім до міжобласного сполучення, і, напевно, в самому кінці будемо розглядати відновлення авіаперевезень чи глобальних залізничних перевезень”, – відповів Шмигаль.

За його словами, етапність відновлення пасажирських перевезень уряду зрозуміла.

“Але від якого дня ми почнемо це робити, я зараз не можу сказати. Власне, над цим наші аналітики працюють. Ми розуміємо, що масові перевезення груп людей у замкнених просторах – це один із найсерйозніших ризиків.

Тому зняття обмежень в цій сфері потрібно розраховувати дуже уважно і запроваджувати дуже обережно. Візьмемо метро – це 2 мільйони пасажирів щодня. Ми розуміємо, що через одну хвору людину за цих умов за тиждень вже будуть тисячі хворих. І це тільки через метро. Тому, щоб не кидатися гучними заявами, скажу, що точно не до 11 травня”, – додав прем’єр.

Коли відкриються кордони

Питання відкриття кордонів після ослаблення карантинного режиму буде вирішуватися з затримкою до 30 днів після відповідного рішення в країнах Євросоюзу.

Український Кабмін спостерігатиме за європейськими країнами, за нашими сусідами – Польщею, Угорщиною, Румунією, як вони будуть поводитися щодо кордонів. “Ми також бачимо яскраві приклади Німеччини, Іспанії, Італії. І в залежності від того, як будуть відкриватися їхні кордони, можна додавати 30 днів і приблизно розуміти, що, ймовірно, такі ж дзеркальні заходи будуть і в Україні, якщо у нас буде спокійна ситуація”, – констатував український прем’єр.

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 22 квітня в Україні 6592 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 174 летальні, 424 пацієнти одужали. За добу

Кількість випадків коронавірусу в Україні знову зросла: статистика МОЗ 22 квітня
зафіксовано 467 нових випадків.





ІНШІ НОВИНИ