Петиція до президента, що вимагає відібрати Києво-Печерську лавру в УПЦ МП і передати її ПЦУ, набрала потрібну кількість голосів

Електронна петиція із закликом до президента України Володимира Зеленського припинити використання Києво-Печерської лаври Українською православною церквою (Московського патріархату) шляхом розірвання договору оренди та передати Лавру у використання Православної церкви України (ПЦУ) набрала необхідні 25 тис. голосів.
Тепер петицію можуть передати на розгляд главі держави.

Петиція була розміщена на сайті президента 15 квітня громадянином Олексієм Кравчуком. Необхідні для розгляду Зеленським 25 тисяч голосів вона набрала за 77 днів до закінчення терміну.

“Києво-Печерська лавра тисячу років є однією з найбільших святинь українського народу. Православна церква України (ПЦУ) – автокефальна православна церква на території України, п’ятнадцята в диптиху. Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії. ПЦУ утворилася в результаті об’єднання трьох українських православних церков: УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП. Цілком справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія, яка визнана православним світом автокефальною православною церквою на території України”, – сказано в тексті петиції.

Автор петиції вважає, УПЦ МП не є автокефальною православною церквою на території України. “Крім того, високі церковні ієрархи Української православної церкви Московського патріархату були неодноразово помічені в висловлюваннях і діях, спрямованих проти українського народу”, – вказав він і навів як приклад в тексті близько двох десятків подібних, на його думку, фактів.

Ініціатор петиції переконаний, що, з урахуванням усього викладеного, використання Києво-Печерської лаври УПЦ МП має бути припинено шляхом розірвання договору оренди, а сама лавра передана ПЦУ.





ІНШІ НОВИНИ