Якщо карантинні обмеження будуть визнані неконституційними, на Україну чекає лавина позовів про компенсації

Якщо Конституційний суд визнає обмеження в період карантину незаконними, на Україну чекає велика кількість судових позовів підприємців з вимогою компенсувати збитки через простій бізнесу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів адвокат Андрій Тарасов.

На думку експерта, підготовлене Верховним Судом конституційне подання викликане не турботою Верховного Суду за права громадян і підприємців, а образою через зниження зарплат суддям у період карантину.

«Я практично на 100% впевнений, що якби суддям не урізали зарплати, таке подання взагалі б не з’явилося. Просто для того, аби документ не виглядав занадто корисливим, до нього внесли б тези про «обмеження права на підприємницьку діяльність», та інші обмеження. Тобто, Верховний Суд зробив вигляд, наче переймається за конституційні права людей і бореться за них, але водночас згадав, що суддів також образили, бо їм знизили зарплати. Загалом, я вважаю усі введені Кабміном обмеження через карантин, абсолютно законними за статтею 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Згідно з нею, в разі карантину, уряд має право, зокрема і на обмеження прав громадян»

Заяву головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про те, що рішення уряду про закриття парків і обприскування доріг мали не епідеміологічний, а психологічний вплив, аналітик вважає частково виправданим. Хоча і визнає, що боротися з невиконанням людьми обмежень, можна було ефективніше.

«Іноді в подібних ситуаціях окрім епідеміологічних заходів, слід також впроваджувати і психологічні. Адже якщо Ви чітко усвідомлюєте, що люди не будуть дотримуватися обмежень, бо вони їх не розуміють або не вірять у них, то це не дасть бажаного ефекту. Водночас, я вважаю, що Кабмін таки трохи «перегнув палицю». Якщо не було підстав для впровадження відповідних медичних обмежень, то підставою для цього повинна була стати, передусім, дисциплінарна відповідальність за порушення»
— Андрій Тарасов, адвокат

Андрій Тарасов переконаний, що якщо Конституційний Суд визнає неконституційними обмеження під час карантину, в Україні почнеться лавина позовів підприємців до держави з вимогою сплатити компенсації за збитки в період простою.

«Якщо постанова Кабміну №211 буде визнана неконституційною, і буде доведений прямий причинно-наслідковий зв’язок між збитками підприємців, що настали, і таким рішенням уряду, норми Цивільного кодексу дозволяють подавати відповідні позови і вимагати компенсацію за кошти держбюджету»

Джерело





ІНШІ НОВИНИ