В Укргідрометцентрі пояснили, з чим пов’язані аномальні зміни погоди

Директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда зазначив, що “південні райони України поступово наближаються до балканського клімату, навіть грецького “В Україні аномальні зміни погоди пов’язані з порушенням атмосферних процесів. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

“Зазвичай ці аномалії пов’язані з порушенням атмосферних процесів, які є традиційними для тієї чи іншої місцевості. Вони пов’язані зі зміною клімату. Травень, насправді, не є прохолодним, погода близька до норми. Трохи нижче норми будуть середні значення температури повітря”, – зазначив Кульбіда.

За його словами, температурний режим в цьому місяці залишився таким же, як був 30 років тому.

Він уточнив, що температура повітря в зимові місяці і влітку, особливо в липні і серпні, підвищилася на півтора-два градуси, а для травня як раз характерні похолодання, навіть заморозки.

Кульбіда вважає, що справжньої зими в цьому році в Україні не було.

“Звичайно, це результат глобального потепління. Середня температура підвищилася на 1,5-2 градуси за останні 30 років. Це дуже велика аномалія. Це призводить до того, що сніг, якщо і випадає, то він не затримується і тане”, – пояснив Кульбіда.

Директор Укргідрометцентру додав, що потепління найбільш виражене в північних країнах європейського континенту, і “чим далі на південь, воно менш виражене, але все одно доходить до України”.

“Відносно середземноморських країн, ці зміни не такі помітні. Але там зберігається той клімат, який був раніше: він як був влітку посушливим, так і залишається. Однак південні райони України поступово наближаються до балканського клімату, навіть грецького”, – повідомив Кульбіда, уточнивши, що там помітним є підвищення температури і зменшення ефективності опадів за рахунок їх випаровування.





ІНШІ НОВИНИ