Партія Шарія витратила на рекламу в Facebook майже 77 тис. доларів

«Партія Шарія», лідером якої є проросійський блогер Анатолій Шарій, за рік витратила на рекламу в соціальній мережі Facebook майже 77 тисяч доларів.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з даних Facebook про рекламні кампанії користувачів мережі.

Відповідно до цих даних, сторінку партії в соцмережі створено в червні 2019 року — за півтора місяці до парламентських виборів в Україні. Саме тоді Шарій заявив про похід в політику. Нині сторінка «Партія Шарія» в Facebook має близько 300 тисяч підписників.

Як повідомляє «Чесно», із загальної суми, витраченої на рекламу у Facebook, приблизно 58 тисяч доларів політсила заплатила під час виборчої кампанії до Верховної Ради. Решту — від лютого поточного року, коли знову почала активно розміщувати рекламу. Здебільшого, за даними «Чесно», на сторінці партії розміщують контент про Шарія та його дружину Ольгу (теж членкиню партії), рекламують брендований одяг та інші атрибути, публікують дописи із закликами звільняти різні міста України від «корупціонерів та бандитів».

Зауважимо, що Анатолій Шарій — блогер, відомий своїми проросійськими поглядами та критикою на адресу України. У 2017 році він судився з виданням «Детектор медіа» через те, що вони називали його рупором «русского міра». Утім, суд він програв. Окрім цього, у ЗМІ також відзначали, що в своїх блогах Шарій нерідко вдається до маніпуляцій чи викривлення фактів.

Улітку минулого року стало відомо про створення «Партії Шарія». Вона з’явилась шляхом перереєстрації партії під назвою «Об’єднана Україна». На парламентських виборах 2019 року за неї проголосувало понад 300 тисяч виборців. Самого Шарія ЦВК кандидатом у не зареєструвала кандидатом — адже останні п’ять років він не жив на території України, що є обов’язковою вимогою законодавства.

Торік політична сила Шарія отримала пожертв на загальну суму шість мільйонів гривень. Серед донорів партії ми виявили Наталію Кацубу з родини одіозних бізнесменів, підприємців із Харківської області, громадських активістів та людей, які ще недавно шукали роботу.

Нагадаємо, що Шарій є обвинуваченим у двох кримінальних справах від 2011 року. В одному з епізодів його обвинувачують за статтею «хуліганство». За даними правоохоронців, у травні 2011 року під час конфлікту біля київського закладу харчування «Макдональдс» Шарій вистрілив ґумовими кулями чоловікові в ногу та тулуб. Як наслідок, потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження.

За іншим епізодом йому інкримінують завідомо неправдиве повідомлення про злочин. На думку слідства, Шарій підлаштував замах на себе. Перебуваючи на одній з київських автомобільних доріг, він нібито вистрелив із мисливської рушниці в лобове скло власного автомобіля, а потім викликав міліцію.

Із 2012 року Анатолій Шарій перебував у розшуку українських правоохоронців. Втім, навесні поточного року МВС офіційно зняло його з розшуку. У Національній поліції заявили, що рішення про це ухвалив суд, а вони його лише виконали.





ІНШІ НОВИНИ