Випускникам з ОРДЛО дозволили вступати до будь-яких ВНЗ без тестів

Рада прийняла президентський закон, який істотно розширює можливості для абітурієнтів з окупованих територій. Якщо раніше випускників з ОРДЛО брали уповноважені вузи (наприклад, університети, які переїхали на підконтрольну Україні територію після окупації Донбасу), то тепер це поширюється на всі вищі навчальні заклади. Встановлюватиметься спеціальна квота на абітурієнтів з ОРДЛО.

Як повідомило Інформуправління апарату Верховної Ради, ще одним нововведенням закону стала можливість для випускників з ОРДЛО вступати до вузу без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), виключно за результатами вступних іспитів. Тобто практика, встановлена для абітурієнтів 2020 року, закріплюється в законодавстві на постійній основі.

Крім випускників з окупованих територій, пільговий вступ до вузів поширюється і на тих, хто приїхав з міст, сіл, селищ на лінії зіткнення.

Нагадаємо, раніше абітурієнтам з окупованих територій пропонувався для надходження список з 75 вузів. Це були університети, при яких працювали спеціальні центри «Крим-Україна» і «Донбас-Україна». У поточному році перелік було розширено приблизно до сотні вузів і закладів профосвіти.





ІНШІ НОВИНИ