Вчені розкрили загадку появи ракових пухлин

Над загадкою світлі уми билися 45 років. Нарешті, вдалося зрозуміти, чому в людській клітині, яка трансформується в злоякісну, втрачається фрагмент нуклеотиду транспортної РНК.

Учені дослідницького інституту лейкемії Хосе Каррераса і Університету Барселони в Іспанії розкрили майже півстолітню загадку змін у клітинах, що супроваджують появу ракових пухлин, пише Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ще в 1975 році було з’ясовано, що в клітці, яка трансформується в злоякісну, втрачається фрагмент нуклеотиду транспортної РНК, позначеного як нуклеотид Y. І з тих пір вчені ламали голову над тим, яку роль ця зміна грає у розвитку онкозахворювань.

Тепер же в новому дослідженні вдалося з’ясувати, що при онкологічному захворюванні білок, який генерує нуклеотид Y, відключається через епігенетичну регуляцію, що викликає невеликі, але агресивні утворення.

Як відзначають фахівці, найбільше змін відбувається в гені TYW2, що спостерігається при раку шлунка, товстої кишки і матки та вельми значно знижує виживання пацієнтів.

Тепер вчені планують з’ясувати, як відновити активність TYW2 і повернути клітинному механізму синтезу білка втрачений нуклеотид.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ