ЗМІ назвали найбагатших українських урядовців

Члени Кабінету Міністрів задекларували близько 350 млн грн на рахунках банків і готівкою. Цього року склад уряду поповнився відразу декількома доларовими мільйонерами. Найбагатшим членом нової команди став міністр економіки Ігор Петрашко, який готівкою і на рахунках іноземних банків зберігає майже 2 млн доларів.

Незмінний лідер

Найбагатшим міністром України з 2014 р залишається глава МВС Арсен Аваков. За підсумком 2019 року він задекларував 1,7 млн ​​євро, 644 тис. доларів і трохи більше 2 млн гривень. Всього в різних валютах Аваков вказав у декларації заощадження на суму майже 75 млн грн за поточним курсом.

До приходу в уряд міністр МВС володів великим бізнесом, мав інтереси в газовидобутку, і його статки вже котрий рік не є ні для кого новиною.

Зірка, що сходить

Другим після Авакова і першим серед всіх «нових облич» став глава Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко. На початок цього року Петрашко задекларував заощадження в розмірі 1,814711 млн доларів США – це найбільша сума доларових активів серед всіх міністрів. Тільки готівкою, тобто в валізі або «під матрацом» у міністра 990 тис. доларів. Ще 808 тис. доларів лежить на рахунках в Morgan Stanley (США).

Петрашко також увійшов до першої трійки міністрів за розміром доходу в 2019 г. – 15,6 млн грн.

Незважаючи на багату у всіх сенсах декларацію, міністр Петрашко вже встиг стати фігурантом скандалу, не вказавши в ній московську квартиру дружини вартістю в 200 тис. доларів. Журналістам програми “Схеми” Петрашко пояснив нестиковку «браком часу» і через два місяці вніс до декларації квартиру в Москві вартістю 3,6 млн грн.

До призначення на посаду в уряді Петрашко працював топ-менеджером в Ukrlandfarming. З 2013 р він обіймав посаду заступника генерального директора, відповідального за залучення інвестицій.

Саме на цей період, за даними НАБУ, припала активна фаза схеми виведення грошей, отриманих в рамках стабілізаційних кредитів від НБУ.

Головний еколог

Третю сходинку найбагатших міністрів, за підсумком декларацій за 2019 р займає міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський. Він задекларував заощадження на суму майже 50 млн грн.

Міністр вказав, що володіє 786 221 доларів США і 833 072 евро. Частина грошей на рахунках – 405000 доларів на ім’я дружини Світлани Юрченко – лежить на рахунках в АТ «Сбербанк”.

За підсумком 2019 р Абрамовський задекларував дохід 5,3 млн грн. З них 252 336 грн – це зарплата за основним місцем роботи міністра – ТОВ «Риола Модуль ЛТД» – ключового підрядника при будівництві нового корпусу дитячої лікарні ОХМАТДИТ.

Ключовим джерелом доходів Абрамовського є державні контракти на будівництво соціальної інфраструктури. Вищезазначена «Ріола Модуль ЛТД» в 2019-2020 рр. Уклала 19 держконтрактів на суму 1,23 млрд грн, найбільший з яких на 790 млн грн стосується скандальної добудови корпусів Охматдиту.

Також ця компанія Абрамовського отримувала держконтракти на будівництво шкіл і лікарень на території Донецької та Луганської областей. У частині цих проектів, наприклад будівництво лікарні в Маріуполі і школи в Слов’янську, прокуратура Донецької області угледіла порушення і відкрила кримінальні провадження.

Другим за значимістю джерелом доходу Абрамовського є держконтракти на ремонт річкових шлюзів. Ще до призначення його на посаду міністра видання Радіо Свобода повідомили, що він фігурує в одному з розслідувань Національного антикорупційного бюро за фактом можливих розкрадань державних коштів під час ремонту Канівського шлюзу на річці Дніпро.

Заощадження трьох найбагатших міністрів чинного уряду перевищують 177 млн ​​грн. Це майже половина від суми, задекларованої всім складом Кабміну. Але якщо статки Авакова за шість років на посаді глави МВС були уздовж і впоперек перевірені, то джерела мільйонних заощаджень нових міністрів екології і економіки ще варто уважно вивчити.





ІНШІ НОВИНИ