Рада не дозволила навчання у вишах російською навіть для іноземців

Верховна Рада не підтримала законопроект, яким планувалося зняти обмеження на навчання, зокрема російською мовою у вишах для іноземців.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в першому читанні проекту закону “Про внесення змін до закону України “Про вищу освіту” щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземних громадян та осіб без громадянства” (№ 3717) проголосували лише 210 народних депутатів.

ВР спрямувала законопроект на повторне перше читання до профільного комітету. За це проголосували 235 народних депутатів.

На сьогодні законом про вищу освіту передбачено, що заклад вищої освіти має право прийняти рішення про викладання однієї, кількох або усіх дисциплін, виконання індивідуальних завдань та проведення контрольних заходів англійською мовою, забезпечивши при цьому можливість вивчення відповідних дисциплін державною мовою.

Що пропонувалося у відхиленому законопроекті:

Відхиленим законопроектом пропонувалось встановити, що для іноземних громадян, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземних громадян та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою. При цьому заклади вищої освіти мали б забезпечувати вивчення такими особами державної мови.

Як пройшло голосування

Під час доповіді на засіданні ВР народного депутата Марію Мезенцеву перекрикували члени фракцій “Європейська солідарність”, “Голос” і “Батьківщина”, протестуючи проти фактичного повернення російської мови у вищу освіту для іноземців. Водночас ряд депутатів наголошували, що викладання англійською та українською у вишах призводить до втрати частини іноземних студентів з країн СНД, які хочуть навчатися російською.

У сесійній залі лунали образи, депутати перекрикували один одного. Дехто заявляв, що законопроект був спеціально внесений перед місцевими виборами, щоб знову розділяти виборців за мовною ознакою.





ІНШІ НОВИНИ