День вчителя: в яких країнах педагоги заробляють найбільше

Бути вчителем в Україні, на жаль, — це не завжди престижно та прибутково.

У 2018 році Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) опублікувала результати дослідження зарплат вихователів і вчителів у 37 країнах.

Вказано річні суми, отримані педагогами протягом року, переведені в американські долари. Усі дані вказані в діапазоні, де нижня межа — зарплата вчителів початкових класів без досвіду роботи, верхня — вчителів старших класів зі стажем понад 15 років.

України у цьому рейтингу, на жаль, немає. Зарплати українських педагогів залишаються одними із найнижчих. Ще у 2019 тодішня міністерка освіти й науки Лілія Гриневич заявила, що до 2023 року мінімальний посадовий оклад педагогів повинен зрости до 4 прожиткових мінімумів.

У липні того ж року молодий учитель, який мав надбавку 10% за престижність, а також 20% за перевірку зошитів, отримував 5410 грн. Більш досвідчені колеги, які, крім того, мали 30% надбавки за стаж, щомісяця отримували 8182 грн.

За даними Держстату, середня зарплата працівників сфери освіти по Україні у січні-серпні 2020 року складала 8806 гривень, у той час як загальний показник серед усіх галузей був на рівні 11 100 гривень.

Щодо зарплат у різних областях країни, то найбільше педагогам готові платити у Києві. Зокрема, дані work.ua свідчать, що вчителям початкових класів у столиці в середньому обіцяють 13 000 гривень, у той час як середній показник по Україні становить 10 000 грн, а в Одесі та Дніпрі – 9000 та 8000 відповідно.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ