ВР рекомендували ухвалити законопроект про заміну довічного ув’язнення на більш м’яке покарання

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект №4049 щодо можливості заміни довічного ув’язнення на більше м’яке покарання. Проте людина перебуватиме у місці позбавлення волі не менше 25 років. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Апарату ВРУ.

“Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №4049 (про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини) за основу з пропозиціями Комітету”, – йдеться у повідомленні.

У законопроекті викладено ряд ключових положень, зокрема, щодо можливості перегляду положення про довічне позбавлення волі. Передбачено механізм, коли особа, яка засуджена до довічного позбавлення волі, відбула це покарання не менше ніж 10 років. Потім вона отримає право за відповідною процедурою, на підставі висновків та аналізу особистості, звернутися про заміну довічного позбавлення волі на строкове покарання з строком на 15 років мінімум.

“Тобто засуджений до позбавлення волі у випадку прийняття цього законопроекту перебуватиме у місцях позбавлення волі не менше 25 років – 10 до моменту звернення і 15 років після моменту звернення. Відповідно, ті із засуджених до довічного позбавлення волі, які вже виходили внаслідок помилування раніше ніж 25 років. Тобто цей законопроект не є настільки ліберальним, як виглядає на перший погляд, тому що з тих, хто був помилуваний президентами України до цього часу, лише двоє виходило після відбуття покарання у 25 років”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, законопроектом №4049 прибирається така санкція як “адміністративний арешт” і пропонується скорочення строку розгляду апеляції на таку санкцію. Проте, члени комітету вважають, що такі зміни не на часі і пропонують не підтримувати цю норму в законопроекті.





ІНШІ НОВИНИ