Венедіктова не доплатила за проживання на держдачі, оренда якої обійшлася їй утричі дешевше — «Схеми»

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вирішила не доплачувати за проживання в державній резиденції комплексу «Пуща-Водиця» площею майже 700 квадратних метрів, оренда якої обійшлася їй утричі дешевше.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на запит «Схем», проєкту «Радіо Свобода» та UA:Першого.

Трохи контексту: раніше «Схеми» повідомили, що Ірина Венедіктова орендує державну резиденцію в комплексі відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами за цінами, утричі дешевшими за офіційну розрахункову вартість оренди інших будинків на території цього ж комплексу.

Після цього розслідування «Схем» Венедіктова обіцяла, що внесе доплату, якщо службова перевірка підтвердить занижену вартість оренди. У розслідуванні журналістів зазначалося, що плата за таку резиденцію вартує втричі дорожче, ніж платила генпрокурорка.

І що, доплатила?

Ні. Як зазначено у відповіді Офісу генпрокурора на запит, жодних додаткових доплат за проживання в державній резиденції Венедіктова не здійснювала. У відомстві наголосили, що оренда була сплачена нею згідно з розрахунком до договору про надання в користування держрезиденції.

На їхню думку, місячна плата за користування державною дачею «повністю узгоджується з арифметичними розрахунками вартості користування 1 кв. м майна, наданого в користування, та періоду, протягом якого Венедіктова користувалася ним».

Так само вважають і в комплексі відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами.

«Венедіктовою І. В. сплачувалися кошти за проживання в розмірі, передбаченому договорами користування будинком», — ідеться у відповіді на запит.

Їй можна жити в держдачі?

Ще донедавна Ірина Венедіктова не мала права оселятися в резиденції. За постановою Кабінету міністрів 1994 року, у президентських резиденціях і дачах можуть проживати лише президент, спікер Верховної Ради та голова уряду.

Однак у червні 2020 року Кабмін доповнив цю постанову, дозволивши використовувати будівлі, якщо в них не проживають інші держпосадовці. Наразі текст постанови захищений державним грифом і недоступний для пересічних читачів.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв про те, що «не бачить жодного сенсу» в державних резиденціях, і запропонував, щоб там облаштували табори відпочинку. Проте в липні й сам оселився в резиденції у Конча-Заспі.





ІНШІ НОВИНИ