Через прогули парламентарів оштрафували майже на 40 мільйонів гривень

235 народних депутатів Верховної Ради дев’ятого скликання через прогули позбавили виплат на суму 38,8 мільйона гривень. При цьому зарплату нардепи продовжували отримувати

Такі дані дослідження оприлюднив громадський рух «Чесно».

Як зазначається в публікації, народних депутатів оштрафували за неучасть у голосуваннях на пленарних засіданнях та у засіданнях комітетів без поважних причин.

«Неучасть депутата у роботі парламенту без поважних причин свідчить про невиконання ним обов’язків, покладених на нього виборцями. З огляду на цей позитивний, на перший погляд, ефект від «заощадження коштів» на прогульниках не повинен підміняти реальну мету – мінімізувати прогульництво серед народних обранців», – зауважують у «Чесно».

До числа оштрафованих прогульників зарахували всіх депутатів, яких протягом каденції нинішньої Верховної Ради позбавляли виплат хоча б за один місяць прогульництва.

Лідером за кількістю депутатів, котрих хоч один раз позбавляли виплат за прогули, є найбільша в парламенті фракція «Слуга Народу». Утім, від загальної чисельності «Слуги Народу» оштрафовані прогульники складають 41,2%. У «Голосі» під грошові «санкції» також потрапило менше половини фракції – 40%.

У решті фракцій та груп протягом 13 місяців оштрафували понад 50% їхніх членів. Лідером є група «За майбутнє». Станом на грудень 2020 року середній показник участі в голосуваннях членів групи складає близько 50%. Це другий найгірший показник у парламенті.

Проаналізовані дані охоплюють часовий проміжок з 1 листопада 2019 року (день запровадження у парламенті фінансового покарання за прогульництво) до 24 грудня 2020-го (останній день минулого року, коли нардепи працювали у Верховній Раді та комітетах). Таким чином, максимальна кількість календарних місяців, протягом яких депутата могли покарати за прогульництво, – 13 (за винятком серпня 2020-го, коли парламент майже весь місяць був на канікулах).

Джерело





ІНШІ НОВИНИ