В ОП розповіли, що дарують країнам від імені президента України та де зберігають подарунки Зеленському

Заступник керівника Офісу президента, який раніше був головним протоколістом очільника держави, Ігор Брусило розповів, які подарунки дарують президенту Володимиру Зеленському і що з ними відбувається далі.

За словами Брусило, протокольна служба обов’язково готує подарунки президентам і політикам приймаючих країн.

“Ми обираємо подарунки з урахуванням національних особливостей. Як правило, подарунки відображають те, чим відома Україна у світі. І оскільки це більш символічні жести в даруванні, ми маємо презентувати світові своє історичне надбання і самобутню культурну спадщину. Під час візиту в Арабські Емірати Зеленський подарував вироби із бурштину. Тому що Україна славиться цим каменем, а в країнах Близького Сходу саме бурштин цінується як камінь сонця. Це були вервички з бурштину”, – сказав він.

Також від президента можуть подарувати крафтові вироби із порцеляни, фаянсу, глини з типовими художніми розписами, вишиванки – вироби текстильної промисловості, вишиті вручну, килими, гобелени.

“Також фотохудожня книжкова продукція, яка пропагує Україну та рекламує її у світі. Це стосується і виробів наших майстрів Петриківського розпису, який відомий у всьому світі. Також можуть бути вироби з гутного скла, якими славиться Україна. Це все те, що відтворює культурний код нашої країни”, – додав Брусило.

Так, Зеленському у відповідь теж дарують сувеніри, якими славиться країна, куди він їде, чим вона відома у світі, що відповідає її культурним надбанням або історичній спадщині.

“Були різні подарунки. Ви пам’ятаєте подарунок від президента Естонії. Думаю не всі знають, що в Естонії виробляють одні з найкращих електровелосипедів у світі. Як правило, це можуть бути так само вироби з фарфору, скла, металу або картини, якщо країна славиться своїм живописом, або який передає певний символізм, що хоче донести приймаюча сторона. Під час підготовки сувенірів завжди важливо враховувати інтереси президента або глави уряду країни, в яку ми їдемо. Тобто треба дослідити, чим цікавиться президент, які в нього вподобання, і намагатися обрати сувенір, який мав би символічне значення”, – повідомив Брусило.

Відомо, що в США є традиція: якщо на офіційних переговорах подарували сувенір вартістю понад $20, він віддається в музей держави. В Україні теж, для цього існує Фонд президентів України при Національній бібліотеці Вернадського, де і зберігаються всі сувеніри, які даруються главам держави.

Брусило каже, всі дорогі подарунки передаються до Фонду президентів. Він не може пригадати випадку, коли президент забирав подарунок собі – тому що це, перш за все, подарунки, які даруються від однієї держави іншій державі.





ІНШІ НОВИНИ