Весняний призов: як в Україні отримати відстрочку

В Україні вже повним ходом йде весняний призов на строкову військову службу.

Відповідно до вимог законодавства України, не підлягають призову та надається відстрочка для здобуття освіти на весь період навчання громадянам призовного віку, які навчаються:

  • у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
  • у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;
  • у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
  • в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;
  • в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України.

Крім того, відстрочка від призову на строкову військову службу надається громадянам за сімейними обставинами, для продовження професійної діяльності і за станом здоров’я.

Розгляд питання про призов або надання відстрочки (звільнення) від призову відповідно до законодавства покладається на районні (міські) призовні комісії.

Також, відповідно до частини 15 статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», у випадках, не передбачених цим законом, відстрочка від призову може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних і Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

Крім того, згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності», введеному в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744, покликані до Збройних сил України та інші військові формування строковики не залучаються до виконання бойових завдань в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Нагадаємо, що 1 квітня в Україні стартував весняний призов в армію. Всього на службу протягом квітня-червня планують призвати 14 246 чоловік.

Із загальної кількості призовників до Збройних сил планують набрати – 6500 осіб, до Державної спеціальної служби транспорту – 600 чоловік, в Національну гвардію – 4646 осіб, Держприкордонслужбу – 2500 чоловік.

«Показники нинішнього призову в Збройні Сили зменшений на 6,5 тисяч осіб у зв’язку зі збільшенням чисельності військовослужбовців військової служби за контрактом та з метою недопущення перевищення граничних показників чисельності Збройних Сил», – йдеться в повідомленні.

Через це до лав ЗСУ закликають всі меншу кількість строковиків, але в той же час інші військові формування навпаки нарощують чисельність особового складу.

Відзначається, що призов буде відбуватися з дотриманням карантинних вимог.





ІНШІ НОВИНИ