У Зеленського розповіли, що він дарував і отримував в подарунок з початку президентства

Президент Володимир Зеленський отримав 12 подарунків з початку 2020 року.
Про це Українським Новинам повідомив Офіс президента.

У поточному році під час візиту в Україну в березні президент Литви Гітанас Науседа презентував главі держави ювілейну медаль Яна Кароля Ходкевича і книгу “Портер Великих князів і вельмож Великого Князівства Литовського з українських музеїв”, а під час візиту Зеленського в Катар у квітні він отримав від еміра Тамім бін Хамад Аль Тані в подарунок фотоальбом.

У 2020 році президенту вручили 9 подарунків: порцелянове десертне блюдо, глечик і тарілку з турецьким орнаментом він отримав від міністрів оборони та закордонних справ Труц, а туру з металу білого кольору у вигляді дракона, скульптуру автобуса з художнього скла, килим ручного ткацтва, килимок, блюдо з металу білого кольору та керамічний таріль з орнаментом від послів Таїланду, Філіппін, Пакистану, Азербайджану, Єгипту і Таджикистану відповідно.

Нагадаємо, що у 2019 році з дня інавгурації президентом Зеленський отримав 181 подарунок, серед яких були зібрання творів Шекспіра від Секретної розвідувальної служби Міністерства закордонних справ Великобританії (МИ-6), порцелянова статуетка “Покемон” від китайського бізнесмена, засновника компанії Alibaba Group Джека Ма, велосипед і маска для сну від президента Естонії Керсті Кальюлайд, краватка Hermes від ексголови Європейської ради Дональда Туска.

Сам же Зеленський з початку президентства, за даними агентству Державним управлінням справами даними, вручив понад 1,5 тис. подарунків.

Зокрема, президент подарував 18 вишитих сорочок, 15 вишитих рушників і скатертин, 22 шовкових хустки, 300 страв, тарілок і шкатулок з петриківським розписом, 11 виробів з кераміки і 3 макітри, 3 килими, 6 прикрас з бурштину, 2 картини з бурштину та шовку, сережки та кольє з перлами.

Також серед подарунків від глави держави значаться 380 наручних годинників, 130 запонок і 36 краваток з державною символікою, 10 наборів ялинкових прикрас, 137 книг (різні Івана Малковича, “Снігова королева” Ханса Крістіана Андерсена, про Бабин Яр, про Україну) і 88 фотоальбомів (про Київ та Україну), а також інші сувеніри, серед яких гобелени, скульптурні композиції, статуетки, вази, свічники і т.п.

Водночас Держуправління справами не уточнило, кому саме главою держави були адресовані ці подарунки.

Публічно відомо, що у 2020 році Зеленський з нагоди Дня вишиванки подарував вишиті сорочки Дональду і Меланії Трамп, Джастіну і Софі Трюдо, Еммануелю і Бріжит Макрону, а також інших світових лідерів і їх подружжю.

Тоді посольство Білорусі повідомило, що Олександр Лукашенко відправив Володимиру і Олені Зеленським білоруські вишиванки як подарунок, проте в переданому Українським Новинам Офісом президента списку вони не значаться.





ІНШІ НОВИНИ