Вихідні в Україні хочуть скоротити: як будемо відпочивати

Народні депутати від “Слуги народу” хочуть скасувати перенесення вихідних в разі, якщо свято буде збігатися з суботою або неділею. Це дозволить трохи збільшити кількість робочих днів у році, що, як очікується, поліпшить продуктивність праці і піде на користь економіці країни.

Таку пропозицію глава комітету Ради з питань соцполітики Галина Третьякова разом з групою своїх колег прописала в законопроекті №4597, повідомляє Оbozrevatel.

Навіщо хочуть скоротити кількість вихідних:

  • поява відразу трьох-чотирьох неробочих днів поспіль нібито заважають адаптуватися до робочих буднів;
  • багато вихідних підряд нібито погано впливають на ефективність праці;
    “Типова радянська традиція”;
  • “Перенесення робочих днів – типова радянською традицією, яка до сих пір зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії”, – написано в документі.

Скільки вихідних заберуть?

Якби документ був прийнятий раніше, то в 2021 році українці відпочивали б на три дні менше. Кількість перенесення робочих днів варіюється: наприклад, Великдень і Трійцю завжди відзначають у неділю, отже, вихідний переноситься на понеділок. Інші ж свята відзначають без прив’язки до дня тижня: це може бути як вихідний, так і будній день.

Таке нововведення підтримує і Міжнародна організація праці. Там підрахували: тривалість робочого дня і так скорочується. Ще 100 років тому люди працювали в середньому 3 тис. Годин на рік. Це виходить приблизно по 13 годин на добу (при п’яти робочих днях на тиждень). Зараз же в більшості розвинених країн нормою вважається 8-годинний робочий день.





ІНШІ НОВИНИ