Освітній омбудсмен: з математикою у нас – біда-біда

Тест зовнішнього незалежного оцінювання з математики цього року був дуже простий.

Про це у своєму Facebook написав освітній омбудсмен Сергій Горбачов, коментуючи результати ЗНО, отримані учасниками тестування, 31% з яких не змогли подолати пороговий бал тесту.

За його словами, для отримання достатнього результату учасникам тестування необхідно було мати елементарні навички логічного мислення і мінімальну просторову уяву.

«І найстрашніше не те, що ми ось зараз отримали такий результат. Жахає те, що нам взагалі достеменно невідомо, де саме починається оцей системний гаплик. Бо освітні оцінювання в Україні знаходяться на початковому етапі: грошей на це в бюджеті немає», – зазначає Сергій Горбачов.

Також за його словами, оцінити дійсний стан справ у вивченні математики заважає скасування державної підсумкової атестації з математики.

«Двічі поспіль скасування ДПА у формі ЗНО, яка одна могла би показати дійсний стан справ, взагалі закидає нас у якісь абсолютно міфологічні дискусії, де немає фактів, а є лише припущення різного змісту: від суцільної «зради» до переможних реляцій освітянських чиновників», – зазначає омбудсмен.

На його переконання, критично в Україні необхідні регулярні і якісні освітні оцінювання, щоб кожного року бачити, які є проблеми, та які орієнтири необхідно ставити для їх подолання.

«Друге: кардинально переробити програму з математики, сконцентруватися на практичному застосування математичних знань та навичок, всюди, де тільки можна. Саме реальні життєві завдання, а не відірване від життя абстрагування мають стати основою роботи на уроках математики. Треба ще чимало всього, але ось це – просто життєво необхідно. Бо інакше оця біда-біда з математикою (та і не лише з нею) буде лише поглиблюватися», – написав освітній омбудсмен.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ