ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити компенсацію киянину, якого 13 років звинувачували у вбивстві

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити компенсацію киянину Олексію Нечаю, якого у 2004 році звинуватили у вбивстві батька, а остаточно визнали невинним тільки у 2017.

Держава має виплатити Нечаю 5500 євро. Згідно з рішенням суду, справу Нечая тричі відправляли на дослідування та двічі — на новий розгляд. Нечай скаржився в ЄСПЛ за надмірно довгий термін попереднього ув’язнення, тривалий судовий розгляд і порушення права на ефективний засіб правового захисту.

Його батька знайшли мертвим з травмами у квартирі сина у лютому 2004 року. Під час допиту Нечай молодший розповів, що кілька разів вдарив батька, коли намагався його роздягти, коли той прийшов додому нетверезий.

У травні того ж року за результатами психіатричної експертизи, Нечая відправили на примусове лікування до лікарні суворого режиму: він нібито розумів свої дії, коли було вбито його батька, однак страждав від тимчасового психічного розладу. Там він пробув до січня 2005 року.

Після лікування Нечай заявив, що не бив батька, а його захист заявляв, що загиблий отримав травми до приходу додому. Натомість обвинувачення заявило, що Нечай-молодший намагався роздягти чоловіка, тому кілька разів його вдарив. У червні 2009 року Нечая визнали винним та засудив до 8 років ув’язнення. Однак, за два роки апеляційний суд скасував вирок та відправив справу на додаткове розслідування. Вже у 2009 році Дніпровський суд Києва знову визнав Нечая винним у завданні тілесних ушкоджень, що привели до смерті, та засудив до 7,5 років у в’язниці, але за чотири місяці апеляція знову скасувала вирок та відправила справу на дослідування. У 2011, після понад семи років у СІЗО, його відпустили під особисте зобов’язання.

Далі у листопаді того ж року суд підтримав перше рішення, апеляція його підтвердила, але Вищий спеціалізований суд скасував рішення апеляційного суду і направив справу на новий апеляційний розгляд. У червні 2013 року апеляція знову підтвердила рішення суду, але Вищий спеціалізований суд знову повернув справу на апеляційний розгляд.

19 липня 2016 року апеляційний суд закрив кримінальну справу проти Нечая через відсутність доказів причетності до злочину, а у червні 2017 року Вищий спеціалізований суд відхилив апеляцію прокурора і рішення набуло чинності.

Під час розгляду справи ЄСПЛ відзначив, що для продовження тримання в СІЗО в українських судів не було достатньо підстав. Нечай також заявив, що розслідування тривало занадто довго. Україна пояснювала це складністю справи, однак Європейський суд не погодився: це був один епізод за участі одного підозрюваного. ЄСПЛ також відзначив, що в українському законодавстві немає ефективного інструменту реагування на скарги за занадто довгий термін розслідування.

Нечай вимагав 3 мільйони євро матеріальних збитків та 4 мільйони — моральних, однак суд постановив, що Україна має виплатити йому впродовж трьох місяців 5500 євро плюс 1500 євро судових витрат.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ