Адвокат розповів, які штрафи заплатять чиновники за брехню в деклараціях

Українські чиновники за брехню в деклараціях можуть заплатити штраф понад 2000 прожиткових мінімумів.

Про це в інтерв’ю ГолосUA розповів керуючий партнер юридичної компанії “Тарасов і партнери», адвокат Андрій Тарасов.

«21 липня 2021 року набрав чинності закон № 1576-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», за який депутати проголосували 29 червня 2021 року.

За умисне внесення завідомо недостовірної інформації в декларацію, якщо така інформація відрізняється від достовірної на суму понад 2000 прожиткових мінімумів (4,76 млн грн) для працездатних осіб, введено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до 2 років. За умисне неподання декларації – у вигляді обмеження волі на строк до 2 років або позбавлення волі строком на 1 рік», – розповів адвокат.

А.Тарасов розповів також, як суд буде вибирати покарання для чиновників, які вказали недостовірні дані в декларації.

«Як обиратимуть покарання – конкретних критеріїв немає, все залежить від тяжкості скоєного правопорушення, яке суддя аналізує і оцінює. При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості вчинення кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, його поведінку до вчинення кримінального правопорушення і після (тобто на досудовому слідстві), враховує наявність обтяжуючих і пом’якшуючих обставин і вже тоді приймає рішення», – уточнив адвокат.





ІНШІ НОВИНИ