Евакуація з Афганістану. В МЗС спростували інформацію про захоплений український літак у Кабулі

Спікер МЗС Олег Ніколенко спростував інформацію про захоплений в Афганістані український літак.

Про це заявив спікер МЗС Олег Ніколенко.

«Захоплених українських літаків в Кабулі чи деінде немає. Інформація про „захоплений літак“, яку тиражують деякі ЗМІ, не відповідає дійсності», — сказав він.

«Усі літаки, які залучала наша держава для евакуації громадян із Афганістану, безпечно повернулися до України. Нагадаю, що наразі було три евакуаційні рейси, які вивезли 256 людей», — заявив він.

Ніколенко зазначив, що заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін пояснював безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб евакуювати українців.

«Маємо розуміти, що ситуація в аеропорту наближена до хаосу, багато людей намагаються зачепитися хоча б за якусь можливість залишити країну. Потрібно було забезпечити, щоб необхідні люди сіли на необхідний літак в безпечних умовах, і далі безпечно повернулися додому», — нагадав спікер МЗС.

Він додав, що МЗС залишається на зв‘язку із українцями, які продовжують залишатися в Афганістані, і пропрацьовує можливі безпечні шляхи їхньої евакуації.

У ніч на 24 серпня Громадське радіо опублікувало наступний коментар Єніна: «Минулої неділі наш літак захопили інші люди. У вівторок у нас фактично вкрали літак — він вилетів в Іран із невідомою групою пасажирів на борту замість того, щоб вивезти українців. Наші наступні три спроби з евакуації громадян теж не були успішними, оскільки нашим пасажирам не вдавалося потрапити на територію аеропорту».

Єнін також зазначив, що останній тиждень уся дипломатична служба на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою працювала у режимі «краш-тесту».

23 серпня у Києві приземлився третій за рахунком літак із евакуйованими з Афганістану. На борту перебували 98 пасажирів, серед яких 41 українець.

ДЖЕРЕЛОНВ




ІНШІ НОВИНИ