Реформа шкільного харчування. Що зміниться для учнів з 1 вересня

Оновлене меню буде складатися із традиційних українських, середземноморських, сезонних, безглютенових та безлактозних страв. Про це повідомили на сайті Центру громадського моніторингу та контролю. Наприклад, у меню будуть такі позиції як сирна запіканка з бананом та ягодами, чахохбілі з куркою, кускус, шпундра, рибні нагетси, полтавський борщ, банош, пудинг, лобіо та бефстроганов. Меню розробила команда шеф-кухаря та активіста Євгена Клопотенко та CultFood за допомоги дієтологів, технологів та фахівців МОЗ. Така різноманітність має зробити шкільний раціон більш збалансованим та корисним.

Нове меню для українських шкіл: що зміниться

  • У стравах буде зменшена кількість солі, цукру, хліба, жирів. Наприклад, згідно з новими стандартами, кількість цукру не має перевищувати норму у 7,5 г на один прийом їжі, а кількість хліба за один прийом має бути зменшена з 60−80 г до 30−50 г.
  • Заборонено буде подавати технологічно оброблені продукти, такі як ковбаси, сосиски, копчене м’ясо, а також рибні консерви, непастеризоване молоко та соки, вироби з кремом, снеки, які перевищують норму солі чи цукру.
  • Нове меню складається зі 160 страв, тому меню буде повторюватися раз на місяць, а не раз на два тижні.
  • У стравах дозволили використовувати спеції, такі як куркума та ароматні трави.
  • У раціоні має з’явитися більше м’яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід. Наприклад, кількість фруктів у раціоні має збільшитись до 100 г на день, а м’ясо мають подавати двічі впродовж тижня по 70, 100 або 120 г в залежності від віку дитини.
  • Встановлено норму калорійності прийомів їжі: калорійність — 25−30% від добової потреби, обіду — 30−45%.
  • За новими стандартами школярі обов’язково отримуватимуть порцію молока чи молочних продуктів щодня. Наприклад, це може бути на вибір: 200 мл молока, 125 мл йогурту чи кефіру, 125 г сиру кисломолочного, 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, 25 г сметани.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ