Мешканці Півдня та Сходу вважають війну основною загрозою своїй безпеці

Значна частина мешканців Півдня та Сходу України вважають війну основною загрозою своїй фізичній безпеці, але при цьому не називають Росію агресором.
Про це йдеться у дослідженні “Стійка Україна – крихка мозаїка? Суспільство, медіа, безпека і перспективи”, проведеному Міжнародним центром оборони та безпеки (ICDS) за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії.Як повідомляє кореспондент Укрінформу, його результати були презентовані у Миколаєві 8 вересня.
«Для більшості мешканців Півдня та Сходу України фізична безпека залишається в пріоритеті. Вони залишаються ідеологічно вразливими до зовнішньої дестабілізації з боку Росії. Люди згадують війну в якості першої можливої загрози, але при цьому не називають Росію агресором», – йдеться у дослідженні.

Там також наголошується, що чим далі від тимчасово окупованих територій, тим рідше респонденти згадують війну в якості основної загрози своїй фізичній безпеці.

Показовим є й те, що лише незначна кількість найбільш активних громадян в разі воєнної загрози готова особисто захищати Україну. А переважна більшість місцевих жителів стверджує, що покине свої будинки і поїде до безпечніших регіонів України у випадку наближення війни.

Попри це, 78% мешканців Півдня та Сходу вважають себе патріотами. Це на 5 відсотків менше у порівнянні із загальним показником по Україні (83%), зазначається у досліджені.

Водночас, 70% на Півдні і 55% на Сході ностальгують за радянськими часами. Щоправда, з «радянською людиною» себе більшою мірою асоціюють мешканці старшого віку, громадяни з низьким рівнем освіти і економічно незабезпечені. При цьому близько 80% мешканців цих регіонів використовують російську мову в щоденному спілкуванні, трохи більше 30% вважають обидві мови рідними. Більше 60% підтримують ідею однакового за часом вивчення української та російської мов у школах. І це при тому, що в цілому по країні цей показник становить близько 30%.

Автори цього дослідження, яке тривало протягом двох років, сподіваються, що воно допоможе мешканцям цих регіонів отримати здатність протистояти кризам різного характеру.

За словами національного координатора естонсько-української програми “Стійка Україна” Іллі Мірошкіна, однією з головних цілей проєкту є посилення стійкості громад Півдня та Сходу до різноманітних загроз – гібридних, інформаційних, когнітивних тощо.

Для цього команда українських та естонських фахівців провела низку досліджень з безпекових питань, визначила прогалини у стійкості суспільства та актуалізувала їх на місцевому та національному рівні.

У дослідженнях взяло участь 30 фокус-груп, 200 учасників, було проведено 30 інтерв’ю з експертами та проаналізовано понад дві сотні джерел інформації.

«Разом з фахівцями ми виявили п’ять прогалин у національній стійкості. Це цінності, цілі, мотивація, комунікація, ресурси та можливості. Перші три – це виключно внутрішня справа українців. Але що стосується двох останніх, то зменшити їх можна якраз у співробітництві з міжнародними партнерами», – впевнений керівник програми, виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки (Естонія) Дмитро Теперік.

Програма “Стійка Україна” впроваджується Міжнародним центром оборони та безпеки (ICDS) з 2016 року за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії в рамках програми співпраці в сфері розвитку. Її метою є впровадження стандартів виміру стійкості українського суспільства та постійне вдосконалення даної системи.

Міжнародний центр оборони та безпеки (ICDS) є провідним аналітичним центром Естонії та спеціалізується на тематиці оборони, безпеки та зовнішньої політики.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ