Global Teacher Prize 2021: названо найкращого вчителя України

Найкращим вчителем року премії Global Teacher Prize Ukraine 2021 став учитель української мови та літератури з Києва Артур Пройдаков.

Переможця оголосили під час церемонії нагородження, що відбулася 2 жовтня на Софійській площі у Києві.

Артур Пройдаков виборов перемогу серед трьох тисяч претендентів з усіх регіонів країни, йдеться у повідомленні на сайті організатора премії — громадської спілки Освіторія. Викладач отримає 300 тисяч гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum та підтримку реалізації освітніх проєктів від організатора премії.

«Гасло „Вчителі важливі“ не є просто хештегом, не є просто реченням чи словосполученням, а це є реалія сучасної України, і ці слова повинні бути девізом для кожного освітянина в усій державі. За п’ять років, що існує премія, змінилося саме поняття „вчитель“. Сьогодні вчитель в авангарді всіх змін, які відбуваються в державі… Я впевнений: саме вчителі будуть впливати на те, що в нашій державі будуть відбуватися зміни, якісні та позитивні», — сказав переможець на церемонії нагородження.

Артур Пройдаков народився у Луганській області у російськомовній родині, а зараз у Києві викладає українську мову та літературу. Вчитель використовує для навчання TikTok, веде Telegram-канал ЗНО Українська, а також записав Подкасти з української літератури. Під його менторством школярі складають ЗНО на 190+ балів.

Також цьогоріч вперше обрали найкращого вчителя прифронтової зони — нею стала Тамара Уманська, яка викладає у школі в місті Кремінна на Луганщині.

«Це вперше така номінація, а я хочу, щоб вона була востаннє. Щоб у нас більше ніколи не було вчителів прифронтової зони, а ми просто всі були вчителі України, від Луганська до Донецька», — сказала викладачка під час нагородження.

Global Teacher Prize, що відома у світі як «Нобелівка для вчителів» започаткована арабським мільярдером, Санні Варкі у 2014 році. Нагорода вручається за видатний внесок у професію вчителя та складає 1 мільйон доларів.

Національну премію Global Teacher Prize Ukraine заснувала у 2017 році громадська спілка Освіторія. Нагороду щорічно вручають для вчителів-агентів освітянських змін. Мета премії — підняти престиж учительської професії та привернути увагу суспільства до ролі вчителя.

ДЖЕРЕЛОНВ




ІНШІ НОВИНИ