Спека до +50° може стати нормою для Європи – вчені

Згідно з дослідженням, якщо людство не скоротить кількість викидів, то вже до кінця століття спека до +50° щорічно спостерігатиметься в Європі.

Про це йдеться у дослідженні Метеорологічного бюро.

Як показав аналіз, смертоносна хвиля тепла в Європі цього літа під назвою “Люцифер” встановила новий температурний рекорд +48,8° на Сицилії, була б неможлива без кліматичної кризи.

“Небезпечна зміна клімату вже з нами”, – прокоментував виданню під час кліматичного саміту в Глазго професор Пітер Стотт, автор аналізу та провідний спеціаліст з екстремальних погодних умов у Метеобюро Великобританії.

“Якщо ви подивитеся на +48,8° у Європі та +49,6° у Канаді і те, що за цим слідує – пожежі, вплив на здоров’я людей, сільське господарство – зараз це лише 1 градус глобального потепління. З наступним потеплінням ситуація тільки погіршуватиметься.”, – сказав він.

Така спека в Європі тепер очікується один раз на три роки через глобальне потепління, додав він. Якщо не буде вжито рішучих заходів, ризик рекордної спеки в найближчі десятиліття продовжуватиме зростати.

“Щоб уникнути ще більш небезпечної зміни клімату, ми маємо діяти зараз”, – резюмував учений.

Нагадаємо, експерти прогнозують, що підвищення середньої температури на Землі може виявитися згубним для людства. Зокрема підвищення температури є рушійною силою для утворення більш частих та інтенсивних лісових пожеж, посух, штормів і навіть повеней. А зростання кількості “хвиль тепла” згубне для сільського господарства і потенційно фатальне для людей.





ІНШІ НОВИНИ