Видатний вчений Петро Кралюк назвав українські землі, які поцупила Росія

Український професор, письменник та проректор з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк назвав українські території, які зараз належать Росії.

За словами пана Кралюка, українські регіони у часи СРСР роздали іншим республікам і русифікували. Так, йдеться про Стародубщину та Східну Слобожанщину.

Стародубщина, яка нині є частиною Брянської області Росії та займає в її складі 12 районів із 27. Їхня загальна площа становить 14 762 квадратні кілометри (понад 40 відсотків від загальної території області).

У 1918 році Стародубщина перебувала у складі українських державних утворень. За умовами Брестського миру 1918 року вона ввійшла до Української Народної Республіки. А згодом Стародубщина була у складі Української Держави гетьмана Павла Скоропадського.

Однак наприкінці 1918 року цей край зайняли більшовики, де розпочали терор проти українців. За згодою маріонеткового українського «робітничого-селянського» уряду Стародубщина перейшла до Росії. Цей край увійшов до складу Гомельської губернії, яка, своєю чергою, стала частиною Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки.

Крім того, на думку науковця, Росія присвоїла й Східну Слобожанщину — територію, розподілену зараз між районами Курської, Білгородської, Воронезької та Ростовської областей. Туди, як уточняє пан Кралюк, українці почали масово мігрувати за часів Хмельницького у пошуках спокійнішої ситуації.

Він підкреслив також, що через відокремлення цих земель українці опинилися за межами своєї батьківщини.

Якби українці під час визвольних змагань 1917 — 1921 рр. зуміли сформувати свою повноцінну державу й зберегти її, Східна Слобожанщина цілком могла б увійти до її складу.

«Під впливом військового лихоліття багато українців, зокрема з Правобережної України, залишали свої будинки та переселялися на схід, у тому числі й на Східну Слобожанщину, де зберігалася відносно стабільна ситуація», — зазначив професор.

Варто акцентувати, що після розпаду Радянського Союзу на Східній Слобожанщині були певні спроби відродити українське життя. У місті Розсоші (районний центр Воронізької області) з 2001 р. протягом десятиліття проводилися фестивалі української культури.

«Однак за нинішніх умов російське керівництво не вітає прояви українства у своїй державі. Щодо українських інституцій тут здійснюються постійні утиски. Тому, зрозуміло, вияви українського життя на Східній Слобожанщині, як і в інших українських регіонах Російської Федерації, «заглушені» — резюмує доктор філософських наук, професор Петро Карлюк.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ