Майже половина українців не вірить, що вакцинація поверне людство до нормального життя

Завдяки агітаційним, обмежувальним та примусовим діям держави темпи вакцинації в Україні помітно пришвидшилися, хоча ще у жовтні поточного року співвідношення вакцинованих і невакцинованих жителів України становило 1:2. Такі дані дослідження громадської думки наводить Соціологічна служба R@B Group.

Як показують результати соціологічного опитування, серед невакцинованих українців планує робити щеплення близько третини – 30%, тоді як майже половина – 45%, не планують щеплюватися від коронавірусу, а ще чверть – 25% – не визначилися.

Відносно вищий відсоток українців, які планують вакцинуватися, припадає на вікові категорії до 40 років, а найнижчий – серед представників найстаршої вікової категорії «60+».

У територіальному відношенні значно частіше планують вакцинуватися жителі обласних центрів та мешканці західного регіону, натомість серед жителів інших населених пунктів та мешканців південного і східного регіонів таких найменше.

Основним критерієм при виборі вакцини (у разі, якщо все таки погодилися б вакцинуватися) для більшості українців – 45%, є підтверджена ефективність вакцини. Значно меншу вагу становлять рекомендації лікаря – 13%, країна або компанія виробник (відповідно 9% і 7%). Для майже кожного десятого – 9%, жоден критерій вибору вакцини не є важливим, а ще 17% – не визначилися.

Примітно, що підтверджена ефективність вакцини дещо більш важлива при виборі для щеплення для «тридцятирічних» українців, сільських жителів та мешканців південного регіону, а найменш вагомо – для вікової категорії «60+», жителів обласних центрів, мешканців західного і східного регіонів. Рекомендації лікаря при виборі вакцини для щеплення найбільш важливі для найстарших українців та мешканців центрального регіону. Країна-виробник частіше є головним критерієм вибору вакцини жителями обласних центрів і мешканців західного регіону, а компанія-виробник – для мешканців західного регіону.

У те, що масова вакцинація зможе повернути людство до нормального життя, вірять трохи більше третини українців – 36%, тоді як не вірять у це 44% опитаних, а кожен п’ятий – 21%, не визначився.

Варто відзначити, що у жовтні помітно переважали песимістичні результати вакцинації, натомість у січні – дещо переважали оптимістичні.

Порівняно більш песимістичними щодо перспективи повернення до нормального життя завдяки масовій вакцинації є «тридцятирічні» українці, а також мешканці південного і східного регіонів.

Опитування проводилося з 14 до 25 жовтня 2021 року. Методом особистого інтерв’ю було опитано 1 800 респондентів у віці від 18 років в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих АР Крим та окремих територій у Донецькій та Луганській областях. Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,4%.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ