Випаде сніг та вдарить 11-градусний мороз. Синоптики дали прогноз до кінця тижня

Згідно з прогнозом синоптиків, в Україні різко похолодає до -11, місцями пройдуть дощі та випаде сніг. Така погода буде до кінця тижня.

Як повідомив синоптик Ігор Кібальчич “Метеопрогу”, друга половина листопада часто характеризується нестійким характером погоди. Атмосфера стає вже динамічнішою, оскільки синоптичні процеси поступово перебудовуються на зимовий лад. Усе це виявляється у коливаннях температури повітря, атмосферного тиску, посилення вітру тощо. Такі різкі зміни метеорологічних параметрів зазвичай називають “погодними гойдалками”, які не найкраще позначаються на самопочутті метеозалежних людей.

Ось і найближчого тижня характер погодних умов в Україні очікується нестійким і умовно можна виділити два синоптичні періоди: антициклональний у першій половині тижня та циклонічний у другому. З понеділка по середу (15 – 17 листопада) у зв’язку з виходом на територію нашої країни холодного скандинавського антициклону на ім’я «UTA» температура повітря очікується нижче за норму на 3 – 6°С. У цей період навіть середньодобові температури практично повсюдно виявляться нижчими за 0°С. Атмосферний тиск буде істотно вищим за норму і досягне максимуму у вівторок до 1037 – 1042 гПа (778 – 781 мм рт.ст.).

Починаючи з четверга, 18 листопада, через активізацію циклонічної діяльності, погодні умови зазнаватимуть деяких змін: побільшає хмар, почнуться опади у вигляді мряки, дощу та мокрого снігу, посилиться вітер. Температура повітря помітно підвищиться, особливо вночі. Атмосферний тиск досить швидко знижуватиметься і вже до вихідних, 20 – 21 листопада коливатиметься в межах 997 – 1003 гПа, що на 40 – 44 одиниці менше, ніж на початку тижня.

Що стосується температури повітря, то вона розподілиться так у регіонах країни:

  • 15 листопада вночі повітря охолоне до значень -4…+2 °С, на Прикарпатті, Буковині, півдні Одеської обл. та в Криму в межах 0…+6 °С. Вдень стовпчики термометрів покажуть значення +3…+8°С, на Одещині до +12°С.
  • 16 – 18 листопада вночі температура знизиться до -9…-4 °С, місцями у північних, центральних та східних областях мороз зміцніє до –13…-10 °С (особливо у знижених ділянках рельєфу). Вдень повітря прогріється до значень -1…+5°С, на Одещині. та Криму до +6…+8 °С.
  • 19 – 21 листопада очікується поступове підвищення нічної температури до значень -2…+4 °С, денної до +4…+9 °С. У неділю, 21 листопада у зв’язку з активнішим виносом теплої повітряної маси з Балканського півострова, днем ​​повітря прогріється до +5…+10 °С, на півдні країни місцями до +12…+14 °С.

Слід зазначити, що у вихідні, 20 – 21 листопада буде досить вітряно. У західних та південних областях місцями очікуються пориви південно-західного вітру до 15 – 20 м/с. Найбільш ймовірне випадання першого снігу варто очікувати у північних та західних областях 19 – 20 листопада. Однак, через підвищення температури повітря в ці числа, сніговий покрив не утворюватиметься, або очікується тимчасовим з вираженою плямистістю на території.

Погода зміниться вже із вівторка, 16 листопада. Нічні морози можуть досягати -11 градусів, однак у денний час триматимуться “плюси”.

У п’ятницю та суботу (19-20 листопада) можливий мокрий сніг, а також перепади атмосферного тиску. Але загалом на вихідні знову потеплішає. Про це в ексклюзивному бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповіла синоптикиня Наталка Діденко. Далі наводимо її пряме мовлення.

Арктичне повітря принесе в Україну морози до -11

Вже найближчої доби в Україну зайде холодне повітря арктичного походження. Тобто у нас очікується похолодання. Нічна температура повітря знижуватиметься до -3…-8 градусів, на сході протягом тижня може бути і нижчою, аж до -11 градусів.

Вдень теж буде холодно, але без “мінусів”. Близько +1…+5 градусів.

Дещо тепліше, якщо так можна сказати, буде в західних областях. Вночі близько 0 градусів, удень +5…+10 градусів.

На Україну чекають два дні некомфортної погоди з мокрим снігом

У вівторок і середу, 16-17 листопада, антициклон ще утримає свої позиції, тому опадів не очікується. Але у четвер, 18 листопада, на наших західних кордонах з’явиться атмосферний фронт, який принесе опади на захід та північ.

Протягом 19-20 листопада діяльність атмосферних фронтів зумовить в Україні, чесно кажучи, некомфортну нестійку погоду із стрибками атмосферного тиску, з дощем, мокрим снігом та поривчастим вітром.

Цими днями у Карпатах, особливо на високогір’ї, переважатиме сніг. Ще й мокрий.

На вихідні в Україні буде тепліше, але з мокрим снігом.

У суботу та неділю, 20-21 листопада, трохи потеплішає, але все ж таки на тлі охолодженої поверхні та повітря, а також низької температури вночі ймовірність мокрого снігу 20 листопада досить висока.

У яких саме регіонах температура не дуже суттєво віддалятиметься від 0 градусів, складно сказати, але ймовірність є.





ІНШІ НОВИНИ