“У Ткаченка забрали 600 млн гривень і віддали іншим”, – Іллєнко про наміри міністра звільнитися

Кабінет міністрів оприлюднив постанову, згідно з якою Державне агентство України з питань кіно вивели з-під порядкування Міністерства культури та інформаційної політики та передали під координацію уряду. Відтепер Держкіно самостійний орган – ніби міністерство, однак така назва у законодавстві не зафіксована.

На знак протесту голова Мінкульту Олександр Ткаченко подав у відставку, заявивши, що це рішення є нелогічним. Що криється за такою реакцією і судженнями міністра, як відокремлення Держкіно від Мінкульту вплине на український кінематограф та чи правильно вчинив уряд -– про це Українське радіо поговорило з головою правління Української кіноакадемії та ексголовою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком.

“Держкіно завжди було підпорядковане Кабміну, з моменту свого створення в 2011 році. Тому найголовнішою в цій історії є реакція міністра [культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка]. Це чергове шоу, яке нам показують для того, щоб ми відволіклися і зосередилися на чомусь несерйозному”, – сказав Іллєнко.

За його словами, в Мінкульту забрали функцію формування державної політики в сфері кінематографії: “Міністра позбавили впливу на дуже серйозні речі. Він, очевидно, запереживав, і ми зараз маємо поспівчувати йому в цьому. Я ж відмовляюся співчувати цьому міністру в будь-чому, зокрема, в тому, що в нього стало менше повноважень. Нічого драматичного не сталося, просто у пана Ткаченка забрали 600 млн гривень і віддали комусь іншому – так треба подавати ці речі”.

Іллєнко вважає, що уряд ухвалив правильне рішення, наділивши Держкіно самостійністю. “Агентство перебрало функцію формування державної політики з питань кінематографії, якої в нього раніше не було. В цьому й полягає істерика деяких чиновників, зокрема, й міністра культури. Адже виглядає, що ніхто не збирається відправляти його у відставку, як ми нещодавно чули з вуст керівника правлячої партії Давида Арахамії”, – сказав Іллєнко.

З функціями, переданими від Мінкульту до Держкіно, на його думку, вітчизняний кінематограф значно посилиться: “Це дуже важливо, і мені здається, що, не усвідомлюючи цього, уряд ухвалив одне з найголовніших рішень щодо кіно в своїй історії існування. Кабмін перетворив Держкіно з функції в інструмент і це посилює цю інституцію, відокремлює її в галузі культури, оскільки це не тільки культура, але й індустрія. Кіно потребувало такого рішення”.

“У всіх країнах світу, крім США, є аналогічні інституції. Тому коментарі, що ніде в світі не підтримують кіноіндустрію, – це неправда. Всі країни Європи це роблять, і роблять більш потужно в плані фінансів, ніж Україна”, – підсумував Пилип Іллєнко.





ІНШІ НОВИНИ