Медведчук не задекларував майно у сумі $2,68 млн

Народний депутат Віктор Медведчук, керівник прокремлівської фракції “Опозиційна платформа – За життя” у складі 44 осіб, не задекларував майно на суму понад 73 млн. гривень ($2,7 млн.), повідомило 8 грудня Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК).

За даними агентства, Медведчук не вказав у декларації про майно за 2020 рік земельну ділянку та будинок у Києві вартістю 29 млн гривень ($1,1 млн) та 16 млн гривень ($592 000) відповідно.

Законодавця також звинуватили в тому, що він не вказав на вартість чотирьох своїх автомобілів, загальна вартість яких становить близько 27 млн. гривень ($1 млн.). НАЗК також заявило, що Медведчук не вказав шість автомобілів та земельну ділянку в окупованому Криму, що належить його дружині, колишній телеведучій Оксані Марченко.

Сайт партії Медведчука спростував заяви НАЗК, заявивши, що вони є безпідставними і є прикладом державних політичних репресій проти прокремлівського законодавця. У заяві також йдеться, що Медведчук придбав вказану нерухомість задовго до того, як став депутатом у 2019 році.

Згідно із законом, недекларування понад 4,5 млн гривень (166 000 доларів) карається або штрафом у розмірі до 85 000 гривень (3145 доларів), або 240 годинами громадських робіт, або позбавленням волі на строк до двох років.

НАЗК заявило, що «це рекордна сума незадекларованих активів, яку НАЗК виявило під час перевірки декларацій чиновників цього року».

Минулого року Медведчук, союзник президента Росії Володимира Путіна, який є хрещеним батьком дочки законодавця, стрімко втрачав свої активи.

У лютому три прокремлівські телеканали, які, ймовірно, належать Медведчуку через його посередника Тараса Козака, іншого депутата від «Опозиційної платформи», було знято з ефіру Радою національної безпеки та оборони внаслідок санкцій, накладених на Козака.

19 лютого Рада національної безпеки та оборони також наклала санкції на самого Медведчука. 23 лютого Вищий антикорупційний суд ухвалив накласти арешт на нафтопровід, який нібито контролювався Медведчуком. Політик заперечує свою приналежність до нього.

У травні Медведчуку було пред’явлено звинувачення у державній зраді за нібито змову з російським урядом з метою видобування природних ресурсів в окупованому Криму.

У жовтні Медведчуку було пред’явлено друге звинувачення у державній зраді, а також у тероризмі за нібито саботаж енергетичної незалежності України. Він, як і раніше, перебуває під домашнім арештом і раніше заперечував свою провину.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ