Вступив в дію закон про територіальну оборону: хто захищатиме Київ та Україну

З 1 січня вступив в дію Закон України «Про основи національного спротиву», який був прийнятий Верховною Радою у липні 2021 року.

Цей Закон визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони та інших визначених цим Законом суб’єктів з питань підготовки і ведення національного спротиву.

У законі наголошується, що національний спротив є складовою частиною комплексної оборони держави. Це комплекс заходів для максимально широкого залучення громадян України до забезпечення військової безпеки, суверенітету і територіальної цілісності країни, стримування і відсічі агресії,

Керівництвом національним спротивом здійснює Верховний головнокомандувач збройними силами — президент України.

Складовими національного спротиву є територіальна оборона (ТО), рух спротиву та підготовка громадян України до національного спротиву. Безпосереднє керівництво теріторіальною обороною здійснює Головнокомандувач ЗСУ через командувача силами тероборони ЗСУ.

Законопроект передбачає, що в рамках системи тероборони можна створювати добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю.

Провідна роль в організації, підготовці, підтримці та виконанні завдань спротиву повинна належати Силам спеціальних операцій (ССО) ЗСУ, а керівництво рухом спротиву здійснюватиме командувач ССО.

Яку територію обороняє тероборона

Зона територіальної оборони — частина сухопутної території України, яка включена до території відповідної військово-сухопутної зони та межі якої збігаються з адміністративними межами Автономної Республіки Крим, області, міст Києва, Севастополя.

Хто може стати до лав оборони й керувати нею на місцях

Доброволець Сил територіальної оборони Збройних Сил України — громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, який перебуває в Україні на законних підставах впродовж останніх п’яти років та на добровільній основі зарахований до проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Добровольче формування територіальної громади — воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.

Керівник зони територіальної оборони — Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голова обласної державної адміністрації, голова Київської, Севастопольської міської державної адміністрації (керівник відповідної військово-цивільної або військової адміністрації у разі її утворення).

Керівник району територіальної оборони — голова районної державної адміністрації (керівник районної військово-цивільної або військової адміністрації у разі її утворення).

Керівник штабу зони територіальної оборони — командир бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ