Суд дозволив Порошенку продати колекцію зі 42 картин, яку раніше було заарештовано

Київський апеляційний суд скасував рішення Печерського районного суду Києва, який заарештував колекцію картин колишнього президента Петра Порошенка, заборонивши йому користуватися та розпоряджатися вказаним майном, у тому числі відчужувати його.

Про це йдеться в матеріалах суду, передають Українськi Новини.

Як вбачається з матеріалів суду, Державне бюро розслідувань продовжує розслідувати справу, в якій досліджуються обставини переміщення через митний кордон України із прихованням від митного контролю колекції зі 43 картин всесвітньо відомих художників.

Справу розслідують за статтями 201, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу.

Захист Порошенка в суді заявив, що ця справа є не підслідною Державному бюро розслідувань, оскільки згідно з Кримінальним процесуальним кодексом досудове розслідування за ст. 209 Кримінального кодексу здійснює НАБУ.

20 грудня 2021 року Київський апеляційний суд визнав неприпустимими докази ДБР, зібрані в результаті проведеного 26 травня 2020 року невідкладного обшуку в нежитловому приміщенні Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”, тому арешт на майно, а саме на 42 картини всесвітньо відомих художників і літографію, що належать Порошенку та які були виявлені під час зазначеного обшуку, не може бути накладено з метою забезпечення збереження цього майна як речового доказу у кримінальному провадженні.

Оскільки правових підстав накладення арешту на 42 картини всесвітньо відомих художників і жодної літографії не існувало, арешт на вказане майно накладено суддею безпідставно.

Таким чином, за рішенням суду, Порошенко має право користуватися та розпоряджатися колекцією картин, у тому числі відчужувати її.

Як повідомляли Українськi Новини, у 2020 році суд повторно наклав арешт на колекцію картин Порошенка у музеї Гончара.

Держбюро розслідувань не вилучало з музею Гончара картини з колекції експрезидента.

ДБР розслідує справу, в якій досліджуються обставини переміщення через митний кордон України із прихованням від митного контролю колекції із 43 картин всесвітньо відомих художників.





ІНШІ НОВИНИ