«Війна в Україні реальна». Українські єпископи у США виступили зі зверненням щодо загрози наступу РФ

На фоні ескалації напруженості на кордоні України та РФ і ймовірності рішення Москви про вторгнення — єпископи Української Греко-Католицької Церкви у США виступили зі зверненням.

«Протягом різдвяного часу Росія розмістила більше 100 тисяч своїх військових на кордонах з Україною — молодою демократичною державою, що саме здійснює непросте паломництво до свободи і гідності після років тоталітаризму, що жорстоко знищив 15 мільйонів людей на українських землях», — йдеться у тексті.

Як пишуть у листі, весь світ спостерігає і запитує: як можна карати війною незалежну державу за її бажання свободи слова, совісті, розвитку громадянського суспільства, відповідального урядування та інших свобод. На думку священнослужителів те, що український народ прагне жити згідно зі своєю гідністю, може бути загрозою для сучасних правителів, які бажають панування і це — питання життя і смерті, адже ностальгія за втраченою імперією призводить до масових вбивств і безмірних страждань в Україні.

«За вісім років війни, яку розпочала Росія, Україна втратила значну частину територій, загинуло більше 14 тисяч людей, серед яких — діти, 1,5 мільйони осіб були змушені покинути свої домівки і переселитися у інші частини України, сотні тисяч живуть безпосередньо біля лінії зіткнення під постійними обстрілами, мільйони страждають від посттравматичного шоку. Вже тепер в Україні нараховується близько 400 тисяч ветеранів російської війни, і є тисячі тих, хто втратив рідних і близьких», — наголосили в УГКЦ.

У зверненні нагадали, що починаючи з лютого 2014 року, коли у центрі Києва при спробі придушити прагнення народу до гідності були жорстоко розстріляні більше 100 мирних протестувальників, українське суспільство «живе під пеленою болю і скорботи». У кожному місті і містечку, у сотнях сіл є свіжі могили загиблих — синів і дочок, сестер і чоловіків, батьків, дідусів.

«Війна в Україні реальна. Вона вбиває, калічить і знищує щодня. Якщо російське вторгнення посилиться, воно принесе мільйони біженців, ще більше вбитих і поранених, ще більше сліз і болю. Проте, народ України сміливо переносить терпіння. Їхнє життя під загрозою, і вони потребують нашої підтримки і солідарності», — резюмували у церкві.

Свій підпис під зверненням поставили Борис Ґудзяк, митрополит Української Католицької Церкви у США, архієпископ Філадельфійський, голова відділу зовнішніх зв’язків УГКЦ, а також єпископи Стемфордської, Чиказької і Пармської єперхій.

З кінця жовтня 2021 року Росія стягує війська до українських кордонів. Ситуація різко загострилася на початку цього року, після провалу переговорів Сполучених Штатів та РФ, що відбувалися на тлі військового напруження в регіоні.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ