Україна опустилася в рейтингу демократій країн світу: яка причина

Україна опустилася в рейтингу демократій та посіла 86 місце серед 167 країн світу. Її оцінка за рік знизилася з 5,81 до 5,57 бала, тому опинилася у блоці країн із так званими гібридними демократіями. До цієї групи також входять Грузія та Вірменія.

Про це йдеться в щорічному звіті британської аналітичної компанії Economist Intelligence Unit (EIU).

Україна опустилася в рейтингу демократій

До демократичних режимів зараховують країни, які мають 6,0 і вище балів. У минулорічному рейтингу Україна мала 5,81 бала і займала 79 місце, тому за рік показники демократії в країні знизилися. При цьому найвищим рейтинг України був у 2006-2008 роках (6,94 бала), а найнижчим – у 2014 році (5,42).

Крім України у блоці “гібридних режимів” опинилися Гонконг, Вірменія, Грузія, Туреччина та інші.

У звіті зазначається, що показник України має найбільше зниження серед інших чотирьох країн у цій категорії. Одним із факторів зниження оцінки частково стало посилення напруженої ситуації з Росією.

“Уряд, який функціонує під прямою військовою загрозою, зазвичай обмежує демократичні процеси на користь централізації влади в руках виконавчої влади та апарату безпеки або військового апарату з метою гарантування громадської безпеки. В Україні військові відігравали більш помітну роль у 2021 році та мали більший вплив на прийняття політичних рішень; урядова політика також стала менш прозорою”, – йдеться у звіті.

Зазначається, що рейтинг президента Володимира Зеленського також знизився, зокрема через невпевненість щодо його здатності протистояти загрозам з боку РФ.

“Рейтинг схвалення президента України Володимира Зеленського знизився з 42 % у грудні 2020 року до 38 % наприкінці 2021 року через зниження впевненості в його здатності впроваджувати реформи та протистояти загрозам з боку Росії”, – повідомляється у звіті.

Зазначимо, що першу п’ятірку країн з “повною демократією” сформували Норвегія (9,75 бала), Нова Зеландія (9,37), Фінляндія (9,27), Швеція (9,26) та Ісландія (9,18).

Останні місця в рейтингу посідають країни, які характеризуються авторитарними режимами: Сирія (1,43 бала), Центрально-Африканська республіка (1,43), Демократична республіка Конго (1,40), Північна Корея (1,08), М’янма (1,02) та Афганістан (0,32).

Згідно зі звітом EUI, лише 45,7 % населення планети живе у демократичних державах. За рік цей показник теж знизився із 49,4 %, і став найнижчим з початку проведення цих досліджень у 2006 році.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ