У реєстрі членів незаконних збройних формувань вже понад 2 млн записів, – Клименко

У поліцейській базі “Блокпост”, через яку проходить перевірка для виявлення диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ), вже міститься понад 2 млн даних, зокрема про членів незаконних збройних формувань і анексованого Криму, і “ЛНР” та “ДНР”.

Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Ввідповідаючи на запитання про те, як так вийшло, що величезна кількість ДРГ опинилась у Києві напередодні війни, голова Нацполіції зазначив, що виявлення ДРГ не є прямою компетенцією поліції, проте з першого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну поліцейські допомагали спецслужбам боротися із такими групами.

“Для цього у нас створено базу “Блокпост”, куди внесено понад 2 млн даних про членів незаконних збройних формувань і анексованого Криму, і “ЛНР” та “ДНР”. У цій базі – всі злочинці, які є в наших базах даних, які могли бути, наприклад, завербовані, колаборанти тощо”, – наголосив голова Нацполіції.

Він уточнив, що ця база постійно оновлюється: “Вона значно розширилася з початку війни: була інформація на 300 тисяч людей, а за ці місяці війни ми збільшили її до 2 млн осіб”.

“Тобто всіх, хто сідає в поїзд, усіх, хто проїжджає блокпост, ми перевіряємо через нашу систему і через цей реєстр”, – пояснив голова Нацполіції.

Клименко повідомив, що під час перевірки з цієї бази поліцейські виявили понад 230 людей, які перебували в розшуку, і передали їх відповідним органам, а також встановили понад 1500 підозрілих осіб, які можуть бути причетні до диверсійної та колабораційної діяльності.

Читайте на “Цензор.НЕТ”: Розслідуємо провадження за фактами загибелі понад 12 тис. українців, близько 1,2 тис. жертв російської агресії не ідентифіковано, – Клименко

Крім того, як розповів голова Нацполіції, міжнародні партнери надали українським поліцейським програму встановлення особи за обличчям.

“Із 75% вірогідності можемо встановити особу за допомогою цієї програми. Як це працює? У кожного поліцейського є планшет. І, наприклад, поліцейський, який чергує на вокзалі, може ідентифікувати особу за цією програмою, вона більш повна і мобільна, ніж наша база”, – додав Клименко.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ