Більшість українців категорично не згодна, щоб Україна поступалася своїми територіями в обмін на мир – опитування

Більшість українців вважає неприйнятними варіанти ціни за мир, які передбачали б утрату українських суверенних територій. Про це свідчать результати опитування Національного демократичного інституту, опубліковані 1 липня Київським міжнародним інститутом соціології, який проводив польову частину дослідження.

Респондентам запропонували три варіанти відповідей на запитання “Наскільки прийнятним чи неприйнятним ви вважаєте кожен із варіантів як ціну за встановлення миру?”

  1. “Україна повертає територію, підконтрольну їй до 2014 року, включаючи весь Донбас і Крим”. Цей варіант прийнятним вважає 89% опитаних (73% – повністю прийнятним, 16% – радше прийнятним), неприйнятним – 7% (4% – радше неприйнятним, 3% – повністю неприйнятним).
  2. “Україна повертає територію, підконтрольну їй до 2022 року, не включаючи Крим і окремі райони Донецької та Луганської областей”. 66% опитаних вважають цей варіант неприйнятним (24% – радше неприйнятним, 42% – повністю неприйнятним), 26% – прийнятним (16% – радше прийнятним, 10% – повністю прийнятним);
  3. “Україна претендує лише на ту територію, яка підконтрольна їй зараз”. 81% респондентів вважають цей варіант неприйнятним (16% – радше неприйнятним, 65% – повністю неприйнятним), 13% – прийнятним (7% – радше прийнятним, 6% – повністю прийнятним).

“Українці демонстративно не зацікавлені віддавати землю за мир. Єдиним прийнятним сценарієм припинення війни для українців є повернення Україною території, яку вона контролювала до 2014 року, що включає весь Донбас та Крим (89%)”, – зазначила у пресрелізі пресслужба КМІС.

Опитування проводили 2–11 травня. Методом CATI (телефонне інтерв’ю з використанням комп’ютера) проведено 2500 інтерв’ю.

“Тимчасово окуповані території станом на 23 лютого 2022 року (Автономна Республіка Крим, Севастополь, окуповані райони Донецької та Луганської областей) були виключені з вибірки. Респонденти, які проживають на територіях, окупованих після 24 лютого 2022 року, були опитані (якщо вони відчували себе у достатній безпеці, щоб відповідати на запитання)”, – ідеться у повідомленні.

Результати цього опитування треба вважати репрезентативними лише для дорослого населення, яке зараз проживає в Україні та користується мобільними телефонами. Випадкова похибка для національної вибірки не перевищує 2,2%.

Дослідження фінансово підтримали Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Швеція, міністерство закордонних справ Великобританії та міністерство міжнародних справ Канади.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ