Мобілізація в Україні: юристи пояснили, чи можуть призовника відправити на фронт без його згоди

В Україні продовжується мобілізація, під час якої призивають громадян без бойового досвіду. Адвокати розповіли, чи можуть людину відправити на передову без належної підготовки та без згоди призовника.

Правозахисники зазначають, що якщо призовник не хоче вступати на службу до армії, його бажання не беруть до уваги, оскільки це його конституційний обов’язок, а не право чи привілей, повідомляє «НБН» із посиланням на «24 канал».

Фахівці наголошують, що, згідно з чинного законодавства, якщо український громадянин є військовозобов’язаним, ніхто не враховуватиме, чи хоче він вступати на службу.

Проте військовозобов’язаних не мають права відправляти на фронт без належного навчання, що зазначено в українському законі. Призовники, перш ніж вирушити до зони бойових дій, мають пройти підготовку від 7 до 20 днів.

Юристи радять призовникам, у разі свавілля у військовій частині, звертатися до командира з рапортом. У документі потрібно просити направлення на навчання, або вказати відсутність амуніції чи іншу причину, через яку ви зараз не можете вирушити на першу лінію фронту.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ