Коли українцям чекати на бабине літо: синоптик дав прогноз

За прогнозами синоптиків погода восени 2022 року буде мінливою.

На початку осені очікується доволі тепла погода, але друга половина сезону буде зі снігом і холодами. Синоптик Ігор Кібальчич розповів, коли в Україну прийде бабине літо, пише zn.ua.

“Справжнє бабине літо настає лише в тому випадку, коли вже почалася метеорологічна (кліматична) осінь, тобто коли середньодобова температура повітря зберігалася нижче +15 ° С п’ять – сім днів”, – зазначив він.

Синоптик пояснив, якщо ж метеорологічна осінь так і не настала, а у вересні встановилася тепла й сонячна погода, це не є бабиним літом.

“Це вважається продовженням звичайного кліматичного літа, яке часто може затягтися”, – зазначив експерт.

3 перших днів вересня на всій території Україні суттєво похолодало, місцями навіть зафіксовані заморозки як на поверхні ґрунту, так і в повітрі.

На думку синоптика, метеорологічна осінь вже настала у північних, східних і частково західних областях.

“Спираючись на свіжі прогностичні дані, можна сказати, що до кінця вересня не очікується яскраво вираженого теплого й сухого періоду з високими значеннями температури повітря. Погодні умови будуть млявими без різких і значних температурних коливань”, – наголосив Кібальчич.

Винятком став лише період з 9 вересня та до початку поточного тижня. Активний циклон приніс нестійку й дощову погоду на Правобережжя України.

“У західних областях після проходження циклону очікуються вищі температури в другій декаді місяця. Тож у цьому регіоні бабине літо настане вже після 15 вересня, імовірно. На решті території країни більш виражений період тепла можливо буде в жовтні”, – підкреслив синоптик.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ