Кліматичні аномалії. Скільки снігу випаде в Україні взимку 2022−2023

Прогнозом погоди на зиму 2022−2023 поділився експерт Andrej Flis, який спеціалізується на довгостроковому прогнозуванні сезонної погоди, погодних тенденцій, глобальної взаємодії океану та атмосфери та зміни клімату.

Цей його прогноз базується на дослідженні екваторіального регіону Тихого океану ENSO, який кожних 1−3 роки змінює фази на холодну (Ла-Нінья) або теплу (Ель-Ніньо). Зараз вона третій рік знаходиться у холодній фазі – це рідкісне явище. Фази цього регіону впливають на кількість тропічних опадів, характер тиску та обмін теплом між океаном і атмосферою.

Ла-Ніньа впливає на погоду в усьому світі. Найбільш сильно це позначається на Північній Америці, адже знаходиться у безпосередній близькості, проте вона також і характеризує, якою буде зима у Європі.

Прогноз погоди на зиму 2022/23

Згідно з популярною системою прогнозування ECMWF, середній сезонний показник за усю зиму показує кількість снігопадів нижче норми на більшій частині євразійського континенту. Деякі невеликі райони у Центральній Європі вказують на нормальний снігопад або рівень опадів вище середнього.

В усій Україні очікується дещо менший від норми показник сніжних опадів, окрім південного заходу країни — там рівень снігу буде ще меншим. На півдні Херсонської області, у Криму та Одеській області кількість снігу відповідатиме нормі, що позитивно відобразиться на майбутньому врожаї.

Для більшої точності прогнозу синоптик використав також систему довгострокового прогнозування UKMO, яку створило Метеорологічне бюро Великобританії. Згідно з нею, середній сезонний показник для Європи взимку 2022/23 також демонструє слабкий рівень снігопадів. Очікується, що на більшій частині континенту випаде менше снігу, ніж зазвичай, за винятком північної Європи.

У грудні прогноз снігопадів демонструє сильні негативні аномалії – тобто ті, які суттєво відрізняються від кліматичної норми. Погода буде знаходитися під впливом високого тиску, тому прогноз не допускає великої кількості снігопаду та накопичення снігу. Особливо сильно це буде проявлятися у Швейцарії, Норвегії, Швеції, Чехії, Словаччині та Угорщині.

В Україні нормальний рівень снігу буде в Криму, на Одещині, на півдні Херсонщини та в деяких частинах Харківської, Сумської та Полтавської областей. На Закарпатті рівень опадів буде найменшим.

У січні ситуація трохи зміниться. До середини зими більша частина Європи матиме меншу висоту снігу, а в деяких районах Центральної та Західної Європи буде спостерігатися більше снігопадів. Прогноз UKMO свідчить про те, що опади будуть, але температура буде недостатньо низькою, щоб сніг накопичувався в низинах.

У лютому прогноз висоти снігу показує потенціал для збільшення снігопадів у деяких частинах Центральної Європи. В більшості інших регіонів очікується менше снігопадів в останній місяць зими. Разом з тим, попри меншу кількість опадів, сніговий шар все одно буде у лютому, як на території європейських країн, так і України.

Який вплив має кількість снігу на клімат?

Сніговий покрив впливає на клімат, адже при його таненні збільшуються запаси вологи в ґрунті, які поступово використовуються рослинами протягом літа. Сніг також відіграє велику роль у тепловому режимі ґрунту й повітря, він захищає землю від проникнення в неї низьких температур.

Також зменшується глибина промерзання землі. Завдяки цьому рослинам легше перезимувати холоди. Наприклад, при сніговому покриві висотою 20−30 см добові коливання температури затухають на глибині 20 см вглиб землі, а якщо снігу немає, то вони помітні до 80−100 см.

Водночас на температуру повітря сніг діє протилежно, тобто робить його холоднішим.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ