Вчені: випромінювання надмасивної чорної діри направлене просто на Землю

Астрономи розглянули джети надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху і виявили, що вузький промінь випромінювання від них спрямований просто до нас.

Вважається, що в центрах великих галактик розташовані чорні діри, маса яких досягає мільйонів і мільярдів мас Сонця. Найближча до нас надмасивна чорна діра – об’єкт Стрілець A * – знаходиться в центрі нашої Галактики і, за існуючими оцінками, важить близько 4,3 мільйона сонць. Вона оточена щільною хмарою притягнутої матерії, розігнаної і розпеченої в гравітаційному полі діри. Невелика частка цієї речовини закручується і на швидкостях, порівнянних зі швидкістю світла, викидається парою симетричних вузьких потоків – джетів. Джети активно випромінюють – недарма Стрілець A * був помічений перш за все як компактний радіоджерело.

Однак розглянути ці внутрішні деталі безпосередньо завдання вкрай складне. Джерело зовсім невелике, а його випромінювання розсіюється пилом. Тому велика міжнародна група дослідників спостерігала за Стрільцем A * за допомогою радіоінтерферометрії з наддовгими базами – методу, що використовує великі масиви антен, які знаходяться на значній відстані, але працюють синхронізовано і дозволяють добитися величезного і якісного розширення. Результати цих спостережень представлені в статті, опублікованій в The Astrophysical Journal.

Авторам вдалося «відфільтрувати» шум розсіяного випромінювання, і в результаті вони побачили внутрішню структуру радіоджерела діаметром лише близько 120 кутових мікросекунд – симетричну, в повній відповідності з уявленнями про існування в ній пари швидкісних джетів. Більш того, як виявилося, випромінювання з нього виходить надзвичайно вузьким потоком. Фактично промінь спрямований прямо на нас. Це велика удача, яка дозволить краще зрозуміти будову і Стрільця A *, і надмасивних чорних дір взагалі. Саме ж випромінювання, наскільки відомо, є повністю безпечним.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ