Вчені показали, як бачать птахи: фото

Нова камера, що імітує «чотириколірний» зір птахів, показала, як вони бачать густу і зелену лісову крону.

Зір птахів тетрахроматичний: на додачу до трьох пігментів, які є і в наших очах, вони мають і опсин, чутливий до ультрафіолетової частини спектра.

«Ультрафіолетовий зір домінує в природі, проте ми до сих пір погано розуміємо його можливості і здібності розрізняти навколишній простір», – кажуть Синтія Тедор і Дан-Ерік Нільсон з Лундського університету в Швеції.

Щоб розширити знання з цього питання, вчені сконструювали унікальну мультиспектральну відеокамеру, яка імітує зір пернатих, і розглянули звичайне місце їх проживання в лісі.

«Те, що людині здається зеленим місивом, птахам постає чітко помітними листям, – розповідає Нільсон. – Раніше ніхто про це і не підозрював».

Зліва – зйомки звичайною камерою в кольорі і без. Праворуч – картинки, отримані камерою – імітатором зору птахів: видно, що контрастність у них вища.

На отриманих камерою зображеннях видно, що «ультрафіолетові відтінки» помітно світліші на верхній стороні листя, а на нижній вони дають майже чорне забарвлення. Таке контрастне поєднання полегшує розпізнавання листя, оцінку його розташування і орієнтацію в просторі – це найважливіші завдання для жителів лісової крони.

«Ми виявили щось, мабуть, вкрай важливе для птахів, – додає Дан-Ерік Нільсон, – і ми продовжимо роботу, щоб з’ясувати, якою постає реальність для інших тварин».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ