Астрономи знайшли заборонену планету

Астрономи виявили планету NGTS-4b типу нептун, яка розташовується в зоні інтенсивного випромінювання батьківської зірки, званої пустелею гарячих нептунів.

Вона є першою екзопланетою середнього розміру серед знайдених в цій області, хоча спочатку вважалося, що подібні об’єкти не можуть існувати в даних умовах.

Дослідники прозвали об’єкт, що знаходиться в тисячі світлових років від Землі, забороненою планетою. Її розмір у три рази перевищує розмір Землі, а період обертання навколо зірки досягає 1,3 доби. Проходження NGTS-4b на тлі зірки викликає втрату видимого блиску всього на 0,13 відсотка, що є найменшим показником серед тих, які спостерігалися на даний момент.

Навіть екзопланети типу гарячий Юпітер або супер-землі, що знаходяться поблизу батьківських зірок, позбавлені верхніх шарів атмосфери. Вважається, що теплі нептуни, що розташовуються на периферії «пустелі», спочатку були гарячими і втрачали газоподібний водень через випаровування, коли активність зірки була максимальною. Однак заборонена планета зберегла свою газову оболонку, що може пояснюватися високою масою ядра.

Пустелею гарячих нептунів називається область на діаграмі, яка б показала залежність між радіусом планети, її відстанню до зірки і частотою народження подібних планет. Планети середнього радіусу розташовуються на цій діаграмі між Суперземлями і великими газовими гігантами і відносяться до класу Нептуна. У зоні пустелі їх дуже мало, оскільки їх атмосфера швидко випаровується, залишаючи кам’янисте ядро.

Джерело