Вчені встановили причину рекордних кліматичних змін 55 млн років тому

Спільна наукова робота фахівців з Данії, США і Великобританії показала, що глобальні кліматичні зміни, що відбулися на Землі близько 55 млн років тому, виникли через високу вулканічну активність. Вчені нагадали, що 55 млн років тому рівень вуглекислого газу в атмосфері планети рекордно підвищився, і це спровокувало палеоцен-еоценовий термічний максимум.

До такого висновку дослідники прийшли завдяки знахідці на дні Північного моря. Вони виявили там підвищений вміст ртуті в осадових породах, вік яких якраз збігається з періодом термічного максимуму. За словами фахівців, рівно 55 млн років тому на всій планеті почалися наймасштабніші виверження вулканів, що і стало викидом рекордної кількості ртуті.

Вчені нагадали, що саме ртуть вважається індикатором високої вулканічної активності. Такі катаклізми привели до нового періоду глобального потепління на Землі. У породах, що відповідають початку термічного максимуму рівень ртуті різко падає. Вчені вважають, що це говорить про те, що вивільненню парникових газів посприяв ще один резервуар вуглецю.





ІНШІ НОВИНИ