Розкрито таємницю позаземного скла віком 12000 років, знайденого в пустелі Атакама

Можливо, воно якимось чином пов’язане з вимиранням мегафауни у Південній Америці у четвертинному періоді.

Автори нової роботи досліджували хімічний склад незвичайного скла, яке з’явилося в чилійській пустелі Атакама близько 12 тис. років тому. З’ясувалося, що в уламках є мінерали позаземного походження.

Дослідники порівняли склад фрагментів, знайдених в склі, і з’ясували, що речовина дуже схожа на ту, яку було доставлено на Землю у 2004 році під час місії Stardust — тоді апарат збирав зразки з хвоста комети 81P/Вільда.

Автори вважають, що позаземні частинки зі скла — це залишки комети, схожої за складом з 81p/Вільда. Близько 12 тис. років тому вона вибухнула над пустелею, і її розпечені частинки впали на пісок.

“Вперше ми бачимо надійні докази того, що скло на нашій планеті створено тепловим випромінюванням і розпеченими потоками повітря від боліда, що вибухнув безпосередньо над землею. Щоб надати настільки сильний вплив на таку велику площу, це повинен був бути дійсно потужний вибух, що не йде ні в яке порівняння зі звичайними вибухами метеорів”, — розповів професор Пітер Шульц з Університету Брауна (Brown University, США).

Автори впевнені, що мають справу з вибухом комети, тому що знайшли в склі мінерали позаземного походження. Крім цього, частина досліджуваних шматків, швидше за все, утворилася в процесі масштабної катастрофи, бо скло було скручене і зім’яте.

Мінерали циркону всередині скла розпалися і сформувалися частинки бадделеїту — вони утворюються тільки при температурах вище 1 670°C.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ