В Австралії виявили багатоніжку з 1306 кінцівками

Сьогодні науці відомо більше 13 000 видів багатоніжок, і досі серед них абсолютним рекордсменом була багатоніжка із 750 ніжками. Однак у своєму новому дослідженні вчені з Австралії представили світові нового чемпіона, який має понад тисячу ніжок.

Безока підземна багатоніжка Eumillipes persephone була виявлена ​​на глибині 60 метрів під землею неподалік південного узбережжя Західної Австралії. У неї 1306 ніг, завдяки чому цю істоту можна назвати найбільш багатоногим живим організмом у світі.

До цього рекордсменом з найбільшою кількістю ніг був вид Illacme plenipes із 750 кінцівками. Але нещодавно команда американо-австралійських ентомологів описала новий вид, який перевершив усіх. Він отримав назву Eumillipes persephone – друге слово на честь давньогрецької богині підземного царства, а перше можна перекласти як “істинна тисяченіжка”. Англійською багатоніжок називають «тисяченіжками», і E. persephone стала першим представником цього класу, у якого справді так багато кінцівок. Біологи віднесли її до класу Polyzoniida. Усього було виявлено чотирьох представників E. persephone, кожен з яких мав більше ніжок, ніж попередній рекордсмен – мінімум 778.

Новий вид був уперше виявлений в австралійському регіоні Голдфілдс, багатому на корисні копалини: команда вирішила вивчити одну зі свердловин, які бурили місцеві шахтарі. Членистоногі мешкали на глибині 60 метрів нижче поверхні Землі серед смужкових залізних утворень та вулканічних порід. Багатоніжок виловили, опускаючи і піднімаючи в шахти чашки з листовим опадом та іншим сміттям.





ІНШІ НОВИНИ