Вчені розкрили походження Землі та Марсу

Марс і Земля сформувалися переважно з речовини у внутрішній області Сонячної системи і лише невелика частка матеріалу виникла поза орбітою Юпітера. Таке відкриття вчених університету Мюнстера (Німеччина) підтверджує основну теорію походження кам’янистих планет. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Science Advances.

Дослідники визначили точний ізотопний склад обох планет і порівняли їх із ізотопним аналізом метеоритів та уламків із зовнішньої та внутрішньої області Сонячної системи. Передбачається, що ізотопи в ранній Сонячній системі були розподілені нерівномірно, що дозволяє визначити, з якого матеріалу було сформовано те чи інше небесне тіло. Усього вчені вивчили ізотопний склад 17 марсіанських метеоритів та виявили присутність ізотопів титану, цирконію та молібдену.

Фахівці також змоделювали, яким має бути співвідношення матеріалу, що надходив із зовнішніх та внутрішніх областей Сонячної системи, щоб відтворити ізотопний склад Марса та Землі. Після чого вони порівняли склади речовини, що сформувалася за орбітою Юпітера та речовину із внутрішніх областей. Зразки відрізнялися, що дозволило зробити висновок про походження.





ІНШІ НОВИНИ