Знайдено частину скарбів Тутанхамона, які зникли з гробниці

Не секрет, що багато скарбів, знятих на перших після розкриття гробниці Тутанхамона фотографіях, так і не змогли відшукати. Професор-єгиптолог із французького Університету Поль-Валері Марк Габольд стверджує, що знайшов принаймні частину з них.

Розтин гробниці Тутанхамона, виявленої рівно століття тому британським археологом Говардом Картером, змусив хвилюватися увесь науковий світ: ніколи ще з однієї усипальниці не діставали такої кількості артефактів. За підрахунками, з гробниці витягли майже 5 тисяч предметів доби стародавнього Єгипту.

Безліч знімків, зроблених супутником Картера, фотографом Гаррі Бертоном, згодом стали предметом ретельного вивчення. І що цікаво, далеко не всі артефакти, що потрапили до об’єктиву камери, були описаними та пронумерованими.

Археологи з цього приводу чимало сперечалися: одні стверджували, що частина скарбів була вкрадена після розтину гробниці, інші ж вважали, що не надто якісні фотознімки тієї епохи не можуть бути достовірним доказом існування цінностей.

Марк Габольд не сперечався – він шукав. І ось тепер він упевнений, що його пошуки мали успіх. Так, зниклий широкий комір, що колись прикрашав груди зображення на саркофазі, був, на думку професора, розділений на кілька частин, одну з яких він виявив у музеї в американського Канзас-сіті.

З намиста, що прикрашало комір, зробили намисто, яке, за словами Габольда, кілька років тому хтось намагався продати на аукціоні.

Намиста з головного убору фараона теж пішли на виготовлення намист, одне з яких виставляється в Британському музеї в Лондоні, а друге – у Художньому музеї американського Сент-Луїса.

Ряд археологів, почувши про відкриття Габольда, зловтішно заявили, що це цілком підтверджує їхню теорію: Картер крав артефакти. Інші вчені переконані, що знаменитий дослідник просто не надавав частині знахідок великого значення і дарував їх своїм друзям і знайомим як сувеніри.





ІНШІ НОВИНИ